Hopp til innhold

- Norge kan bli første land uten kontanter

Norge har alle forutsetninger for å bli verdens første land uten kontanter, sier professor i informatikk Kai A. Olsen.

Penger

Kontantkort, betaling med mobiltelefon og sikrere elektroniske betalingsløsninger kan være alternativer til fysiske penger i fremtiden.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kai A. Olsen, professor i informatikk ved Høyskolen i Molde

Kai A. Olsen, professor i informatikk ved Høyskolen i Molde.

Foto: Jens Petter Straumsheim/ Høgskolen i Molde

Det kostet samfunnet 3,5 milliarder kroner å ha kontanter som betalingsmiddel i 2009, viser tall fra Norges Bank . 2/3 av kostnadene er det bankene og deres underleverandører som betaler.

Finansforbundet vil nå at de som bruker kontanter, skal måtte betale den reelle kostnaden selv, og har som mål at Norge blir et samfunn uten kontanter så fort som mulig.

LES OGSÅ: Vil ha saftig gebyr på uttak av kontanter

- Norge vil nok sannsynligvis bli det første landet i verden hvor man ikke har kontanter selv om man ikke tar aktive grep, sier informatikk-professor Kai A. Olsen ved Høyskolen i Molde

Han har i samarbeid med Finansforbundet skrevet rapporten Et kontantfritt Norge innen ti år .

- Myndighetene må ta grep

Professoren mener at Norge har spesielle forutsetninger for å skrote kontanter som tvungent betalingsmiddel. Han viser til at Norge er et lite land med egen valuta og godt utbygget telenett, og at 95 prosent av husholdningstransaksjonene allerede skjer digitalt.

- Men for å fjerne kontanter innen 10 år må det nærmest et månelandingsprosjekt på plass, der både Norges Bank og myndighetene tar grep, sier han.

Han sier at for å kunne fjerne kontanter må det iverksettes et arbeid for å gjøre digitale betalingsløsninger langt enklere og sikrere enn i dag.

Jorunn Berland, leder i Finansforbundet

Leder Jorunn Berland i Finansforbundet jobber for et langsiktig mål om et kontantfritt samfunn.

Foto: Johan B. Sættem

- Tror de er splitter pine gale

NRK har fått mange tilbakemeldinger på saken om at Finansforbundet går inn for å bli kvitt kontantene for godt.

LES OGSÅ: Vil ha saftig gebyr på uttak av kontanter

- Hvis Finansforbundet går inn for å fjerne kontanter mangler det sannsynligvis en fullstendig risikovurdering og beredskapsplan på riktig nivå, skriver en leser i en e-post til NRK.no.

Vedkommende sier at han mener at Finansforbundet må være splitter pine gale, og mener at det vil være svært risikabelt å ikke ha kontanter som en "manuell back-up-løsning" i tilfelle kollaps i de elektroniske systemene.

Forbundsleder Jorunn Berland sier til NRK at man trenger gode alternativer til dagens fysiske penger, og at man må utfordre forsknings- og utviklingsmiljøer for å få det til.

- Dette er langt fra noe som kan gjøres over natten. Å skape et kontantfritt samfunn kommer til å ta tid, sier Berland.

En annen leser trekker frem utfordringene for frivillighets-Norge.

"Uten frivilligheten stopper vesentlige deler av Norge. Få inn dette perspektivet i debatten! Hva hadde Ski WM i "Kollen" vært uten salg fra mange boder", skriver vedkommende i en e-post.

Morten Søberg, statssekretær for Senterpartiet i Finansdepartementet

Morten Søberg, statssekretær for Senterpartiet i Finansdepartementet

Foto: Rune Kongsro

- Skal du selge pølser i Holmenkollen må du i praksis også i dag ha elektroniske betalingsløsninger. Folk flest har ikke kontanter, sier professor Kai A. Olsen til kritikken.

Han mener at mobile betalingsterminaler på sikt må bli mye billigere, og at det i dag finnes eksempler på at banker gratis låner ut betalingsterminaler til ad hoc-eventer.

Også Seniorsaken reagerer kraftig .

Regjeringen mot å avskaffe kontanter

Men noe statlig gebyr på uttak av kontanter fra bank og minibank er ikke aktuelt, sier statssekretær Morten Søberg til NRK.

Han sier at det heller ikke er aktuelt å utrede lovendringer som har som formål å skape et kontantfritt samfunn.

– Vi mener at det fortsatt skal være slik at mynter og sedler skal være lovlige og tvungne betalingsmidler, sier Søberg.

Statssekretæren sier at utviklingen raskt går i retning av at omfanget av kontant betaling går ned, men at det ikke er aktuelt for regjeringen å forsere denne utviklingen.