Hopp til innhold

Overlevde to uker på granskudd, molter og vann

I nesten to uker gikk Jens Lagneholm rundt i skogen uten å ane hvor han var. Han overlevde på grannskudd, moltekart og vann. Lørdag ble han funnet, 14 kilo lettere enn da han dro hjemmefra.

Svenske funnet etter 12 dager i skogen

Se video fra SVT: Jens Lagneholm gikk i skogen i 12 dager før han ble funnet.

De lille fisketuren ble nok ganske annerledes enn det 68 år gamle Jens Lagneholm fra Stockholm hadde planlagt. I nesten to uker gikk han rundt i skogen uten å vite hvor han var. Han overlevde på grannskudd, moltekart og vann. Lørdag ble han funnet, 14 kilo lettere enn da han dro hjemmefra.

I flere dager hadde familie, heimevernet, fjellredningstejenesten, politiets hundepatrulje og andre frivillige lett etter 68-åringen som dro ut på fisketur i begynnelsen av juli.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Kart over leteområdet

Jens Lagneholm skulle bare gå en to timers tur fra Ivartjärn ved Duved. Han ble funnet ved Ottsjöen 12 dager senere.

Foto: SVT

Folk gikk manngard i området der de trodde han kunne være, også sønnen til Lagneholm var med i letingen.

Ga opp letingen

Etter flere dagers resultatløs leting ble aksjonen avsluttet, men så ble Lagerholm funnet av to kanoturister ved Ottsjön.

Lagneholm var blitt overrasket av tordenvær og regn på vei hjem fra fisketuren. Han hadde gått feil og fortsatte å gå hele natten og på den måten kom han ut av det området der politiet mente det ville være naturlig å finne ham.

I dag fortalte han om sine 12 dager i de svenske skoger.

– Jeg «tenkte ta det med ro » og det gjorde jeg. Jeg tok det veldig med ro. Jeg forsto at det gjaldt å holde ut lenge, for hadde jeg blitt for urolig, kunne jeg sikkert ha falt.

Han forteller Sveriges Televisjon at han krysset mange bekker, så han hadde nok drikkevann å ta av.

– Jeg drakk minst en liter vann om dagen, så jeg var aldri tørst og faktisk aldri sulten heller. Jeg spiste granskudd. Moltene er ikke modne ennå, men jeg fant noen kart som var såvidt røde, men jeg dagdrømte og kanelboller og melk, sier han.

Gikk i ring

Været var veldig varierende med regn og kalde netter. Lagneholm hadde et kompass som han prøvde å følge, men endte med å gå i store sirkler og kom flere ganger tilbake til samme sted. En gang så han redningshelikopteret som lette etter ham, han vinket, men de så ham ikke.

– Da ble jeg veldig skuffet, sier Lagneholm til Svenska Dagbladet.

– Jeg er veldig sta i visse situasjoner, det gjorde nok at jeg klarte meg, sier den spreke 68-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra leteområdet

I det området Lagneholm gikk i er skogen tett.

Foto: SVT

På lørdag, etter 12 dagers vandring, fant han en båt ved et tomt hus. Han skjøv den ut på vannet om møtte et par i en kano etter en stund.

– Det var en utrolig lettelse. Jeg ropte «hallå» og de så meg. De forsto hvem jeg var og ringte nødnummeret. Jeg fikk en fersken av dem, det er den beste ferskenen jeg har spist noen gang.

Familien hadde gitt opp håpet

Etter som dagene gikk, hadde familien mistet håpet om å finne Lagneholm i live.

– Da jeg ringte kona mi fra Østersund sykehus, kunne hun ikke tro at det var sant. De hadde vært redde for at jeg lå et sted med brukne ben, slag eller hjerteatakk. Så det ble nesten et nytt sjokk.

Nå har 68-åringen reist hjem for å slappe av.

SISTE NYTT

Siste nytt