Hopp til innhold

Fikk utlevert atom-kartet

Statsminister Stoltenberg fikk i dag det omdiskuterte kartet over atomanleggene i Andrejevbukta. Samtidig lover russerne å framskynde oppryddingen.

Atomavfallslager i Andrejevabukta på Kolahalvøya

Lagertankene i Andrejevabukta er i elendig forfatning.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Russerne framskynder flyttingen av det farlige, radioaktive materialet i Andrejeva-bukta i Murmansk med tre år.

 

Nå lover de å rydde opp og fjerne brukte brenselstaver og atomavfall i 2010. Den opprinnelige planen var å rydde først i 2013.

Møte i Murmansk

Dette kom fra under et møte mellom statsminister Jens Stoltenberg og den russiske guvernøren Yuri Jevdikinov i Murmansk i dag.

– Dette er positivt, det viser at russerne tar eksplosjonsfaren rundt det radioaktive materialet på alvor, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

- Vi vil fortsette å bidra med penger for at materialet først skal bli tatt vare på der det er nå, og også til at det kan bli flyttet tidligere enn planlagt, sier han.

Atom-kartet

Under Murmansk-besøket fikk statsministeren også utlevert det omdiskuterte kartet over atomanlegget i Andrejevabukta. Norge har betalt 6 millioner kroner til russerne for å finansiere kartet.

På kartet er radioaktiv forurensning og grunnforholdene med. Det var ferdig i 2004, men da norske myndigheter ba om en kopi, ble forespørselen avslått. Men nå er kartet altså i norske hender.

Andrejeva-bukta ligger under 50 km fra den norske grensen. I forrige uke ble det kjent at også russerne anser eksplosjonsfaren i det radioaktive avtfallet som lagres der, som økende.

SISTE NYTT

Siste nytt