Hopp til innhold

Støtten forsvinner på Island

Kun hver tredje islender støtter sin egen regjering.

Geir Haarde og protester på Island

Bildet viser poteter som er kastet mot parlamentsbygningen i protest mot regjeringens politikk. Partiet til statsminister Geir Haarde (innfelt) har bare 25 prosent oppslutning.

Foto: Brynjar Gunnarsson / Scanpix/AP

De to islandske regjeringspartiene, det konservative Selvstendighetspartiet og Sosialdemokratene (Samfylkingin) får til sammen 53 prosent oppslutning blant velgerne, viser en meningsmåling utført av Gallup for noen dager siden.

Snart landsmøte

Sosialdemokratene hadde 28,1 prosent mens statsminister Geir Haardes Selvstendighetsparti hadde 25 prosent.

Når velgerne ble spurt om sitt forhold til regjeringen, var det imidlertid bare 36 prosent som svarte at de støtter koalisjonsregjeringen.

Det forteller hvor svakt regjeringen nå står etter det økonomiske sammenbruddet Island har gjennomgått.

Det tidligere regjeringspartiet, Fremskrittspartiet (Senterpartiet) fikk 7,6 prosent mens Venstealliansen De Grønne, som aldri har vært i regjeringsposisjon, i følge målingen var det største partiet med 29 prosent. Dette partiet var størst også mot slutten av 2008 og har tydeligvis bevart sin økte oppslutning.

Meningsmålingen ble publisert tre uker før Selvstendighetspartiet skal avholde sitt framskutte landsmøte. Det begynner 29. januar.

- To folkeavstemninger

Viktige poster på landsmøtet blir nettopp regjeringens stilling, virkningen av den økonomiske krisen og ikke minst Islands forhold til EU.

Lederen for Sosialdemokratene, utenriksminister Ingibjørg Solrunn Gisladottir, har gitt uttrykk for at regjeringssamarbeidet med Selvstendighetspartiet står i fare dersom Selvstendighetspartiet ikke snur fra nei til ja i EU-saken.

Statsminister Geir Haarde mener at dersom det skulle bli aktuelt for Island å søke om medlemskap, bør det holdes to folkeavstemninger, en om Island skal søke og en eventuell ny når resultatet av medlemskapsforhandlingene foreligger om Island da skal si ja eller nei.

SISTE NYTT

Siste nytt