Hopp til innhold

Daniel Ortega - igjen?

Litt tynnere i håret og ikke lenger kledd i soldatisk grønt, nå er T-skjorte og jeans in - 60 år gamle Daniel Ortega har ennå en viss appell.

Daniel Ortega driver valgkamp i Manuga.
Foto: ESTEBAN FELIX / AP

Hvor stor appell, vil vise seg i morgen. Da er det presidentvalg i Nicaragua, to dager før mellomvalget i USA.

- De fattige har ventet i 16 år og de er lei av å vente. Derfor stemmer de på oss i morgen, roper Ortega på sitt siste valgmøte. 

Flere forsøk på comeback

Det er 16 år siden velgerne stemte ut den tidligere revolusjonslederen og hans sandinister og inn et borgerlig styre under Violeta Chamorro - det er tredje gang siden da Ortega prøver et comeback.

Men på disse 16 åra har den økonomiske liberaliseringen ikke hatt stort annen virkning enn at det er vokst opp en kjede kjøpesentra i hovedstaden Managua.

"Der apoteket lå"

Spør du noen om veien til ett av dem, kan svaret være - jo, du går tre kvartaler nedover til stedet der apoteket lå, og så halvannet kvartal bortover. Apoteket sto til 1972 da det ble jevnet med jorda i et jordskjelv som gjorde sentrum av hovedstaden til en ruinhaug. På 34 år er gjenreisningen av sentrum mer enn sparsom.

Hundrevis av millioner dollar i internasjonal hjelp til gjenreisning forsvant som dogg for sola i lommene til den politiske eliten i Somoza-klanens regime.

USA og Contras

Det var noe av det som utløste revolusjonen i 1979 og brakte Daniel Ortega til makten. Det igjen fikk taperne til å organisere en hær i nabolandet Honduras og angripe landsbyer, helsestasjoner og skoler i Nicaragua med amerikanske penger og amerikanske våpen.

Kongressen i Washington stanset denne støtten - folk i Reagan-regjeringen omgikk forbudet med å omgå et annet forbud: De solgte våpen til Iran og ga inntektene til den kontrarevolusjonære nicaraguanske hæren.

Flere av konspiratørene i Iran-Contras-skandalen fikk fengselsdommer, blant dem oberst Oliver North. Nå er North kommentator i den konservative nyhetskanalen FOX i USA og har besøkt Nicaragua nylig for å be folk om ikke å stemme på Ortega.

Absolutt abortforbud

En flokk kvinner utenfor nasjonalforsamlingen i Managua - de demonstrerer idet politikerne inne i bygningen vedtar et absolutt forbud mot abort. Verken voldtekt eller faren for mors liv er lenger grunnlag for abort etter den vedtatte loven.

Hvert år er det rundt 400 svangerskap utenfor livmoren i Nicaragua, men hva teller 400 kvinneliv i et mannssamfunn? Ingen stemte imot lovforslaget.

Politisk hestehandel 

Det er rent mye vann i havet siden revolusjonsåra. Daniel Ortega er nå i en slags allianse med en tidligere borgerlig president, Arnoldo Aleman, som soner en fengselsdom på 20 år på sin private ranch for hvitvasking av penger, underslag og korrupsjon.

Derfra styrer han det liberale partiet, og kan få partiets kandidat Jose Rizo til å be sine velgere støtte Ortega hvis en valgomgang nr. 2 blir nødvendig. Avtalen mellom Aleman og Ortega, vil onde tunger ha det til, går ut på at Aleman skal få ettergitt straffen så sant Ortega blir president med det liberale partiets hjelp.

Borgerlig splittelse 

USAs kandidat i morgen heter Eduardo Montealegre. Han hører til en utbrytergruppe fra det liberale partiet, og det er nettopp denne splittelsen som kan gi Daniel Ortega valgseier allerede i morgen - men da må minst 35 prosent av velgerne stemme for ham, og han må ha minst 5 prosent forsprang foran nummer 2.

Ortega-allianse med Chavez?

Bush-regjeringen mener at en president Ortega vil gå sammen med Venezuelas president Hugo Chavez i den latin-amerikanske alliansen mot USA han prøver å bygge opp. Det er snakk om å nekte Nicaragua lån, og det vil i så fall ikke være første gang USA vil styre politikken i Nicaragua.

Det har skjedd med ujevne mellomrom siden en amerikansk eventyrer, William Walker het han, var en av mange krigsherrer som plyndret Nicaragua - i 1856 utropte han seg til president i Nicaragua. Han ville innføre slaveriet og engelsk språk.

Nicaraguas naboland satte en stopper for det.

SISTE NYTT

Siste nytt