Hopp til innhold

Dette kan gi dyr strøm i vinter

Velfylte kraftmagasiner gjør at markedet venter at strømprisen blir vesentlig lavere kommende vinter i forhold til de to foregående. Det er en situasjon som kan snu seg svært raskt, ifølge kraftanalytikere.

Kraftgaten gjennom Nordmarka, nord for Ullevålseter

Hvis fremtidsprisene på kraftbørsen Nordpool holder seg på dagens nivåer blir strømmen billigere til vinteren enn det som har vært tilfellet de siste årene.

Foto: Sissel Riibe, NVE

Plaskregnet har gjort at fyllingsgraden i norske kraftmagasiner nå er på nivåer som er nær det som er normalt for årstiden, ifølge NVE.

Markedet venter nå at engrosprisen på strøm blir anslagsvis 25 prosent lavere enn det som ble fasiten i kraftmarkedet sist vinter, både før og etter jul. Det viser tall kraftanalytikere har innhentet for NRK.

De to siste vintrene har husholdningene opplevd svært høye strømpriser som en følge av tørt og kaldt vær.

LES OGSÅ: - Mot tøffeste strømvinter på flere tiår

LES OGSÅ: Tjener 38 milliarder kroner på strømmen

Men dersom høsten og vinteren skulle bli kald, er det langt fra sikkert at strømprisene holder seg forholdsvis lave gjennom vinteren.

Og meteorologene spår nå at også kommende vinter kan bli iskald.

- Vi er prisgitt værgudene. Dersom vi får en høst med normal nedbør, kan det nesten så godt som garanteres at strømprisene blir lavere enn sist vinter. Men værmeldingene vi ser på er normalt brukbare i fire dager, mener kraftanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Analytikeren sier at prisene i kraftmarkedet ofte endres ekstremt raskt.

John Brottemsmo, kraftanalytiker Bergen Energi

Analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Foto: Bergen Energi

- Tåler mer før det slår ut i prisene

Heller ikke analytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft tør å garantere at strømprisene ikke blir skyhøye også kommende vinter.

- Men på grunn av velfylte vannmagasiner har vi mer å gå på. Vi tåler mer tørt vær og kulde før det slår ut i prisene, sier Botnen.

Olav Johan Botnen, analytiker i Markedskraft

Olav Johan Botnen, analytiker i Markedskraft.

Foto: Markedskraft

Per Tore Jensen Lund i NVE sier til NRK at fyllingsgraden i vannmagasinene nå er 5,8 prosentpoeng lavere enn det som er medianverdien for perioden.

Med andre ord litt lavere enn det som er normalt for årstiden.

Samtidig eksporterer kraftprodusentene så mye vannkraft som kapasiteten tillater. I sommer har kraftprodusentene eksportert rekordmye kraft til utlandet .

- Manglende atomkraft kan gi dyrere strøm

Det er spesielt kombinasjonen av kaldt vært og svenske kjernekraftverk som ikke produserer strøm for full maskin som kan føre til høyere priser, mener Botnen.

Vinteren 2010 gikk svenske kjernekraftverk i perioder kun for halv maskin gjennom vinteren. Men heller ikke sist vinter greide de svenske verkene å levere strøm tilsvarende installert kapasitet. Spørsmålet blir dermed hvordan det vil gå kommende vinter.

- I tillegg har du situasjonen i Tyskland der 8 kjernekraftverk ble stengt ned etter ulykken i Fukushima, sier analytikeren.

Han sier at konsekvensen av de stengte tyske verkene er høyere priser og dermed at mer kraft flyter inn i Tyskland.

Kraftmagasin

Strøm kan ikke lagres i store mengder. Alternativet til at kraftprodusentene eksporterer kraft er ofte at magasinene renner over, ifølge NVE.

Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)