Hopp til innhold

Få unge tar opp dyre forbrukslån

Bankene gir i liten grad unge låntakere forbrukslån uten sikkerhet, viser en undersøkelse Finanstilsynet har gjennomført.

Bjørn Skogstad Aamo

Direktør i Finanstilsynet, Bjørn Skogstad Aamo.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Forbrukslån uten sikkerhet gis i liten grad til unge låntakere. Det viser en undersøkelse som Finanstilsynet har gjennomført blant de største selskapene som tilbyr forbruksfinansiering.

Kun 7 prosent av forbrukslånene fra banker og finansieringsselskaper ble gitt til kunder under 30 år, viser tallene. Lånerenta på usikrede forbrukslån ligger normalt mellom 12 prosent til 20 prosent i året.

- Undersøkelsen viser at andelen unge som tar opp forbrukslån er mindre enn det man kanskje skulle trodd, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Finanstilsynet til NRK.

Skogstad Aamo mener at tallene tyder på at ungdom ofte er bedre enn sitt rykte, og har et mer fornuftig forhold til sin egen økonomi enn mange kanskje tror.

På grunn av strenge vurderinger av kundenes kredittverdighet avslår selskapene mellom 40 og 90 prosent av søknadene de behandler.

LES OGSÅ: Krever inn milliarder

LES OGSÅ: Elever får inkassokrav på gratis lærebøker

Utgjør 2 prosent av samlede lån

I følge Finanstilsynet vokste omfanget av forbrukslån mye fram til 2008. Veksten i denne typen lån endte på 3 prosent for 2010, etter å ha ligget helt flatt året før.

For bankene er forbrukslån mer risikable enn eksempelvis boliglån, fordi låntakeren ikke stiller eiendeler som pantesikkerhet i forbindelse med lånene.

Dermed kan ikke långiveren uten videre få dekket sine misligholdte krav ved å kreve tvangssalg av pantsatte eiendeler.

Forbrukslånene utgjør til sammen to prosent av norske husholdningers samlede lån.

Færre inkassosaker blant unge

Finanstilsynet har gjennom sine undersøkelser også sjekket i hvilken grad forbrukslån ender med inkassokrav på grunn av mislighold.

Kun 16 prosent av inkassosakene var ved utgangen av 2010 knyttet til forbrukslån.

Blant unge under 30 år var det en sterk nedgang i inkassosaker, mens det var en jevn økning i høyere aldersgrupper.

- Totalbildet tyder ikke på at ungdom er spesielt uansvarlige når det gjelder forbrukslån, snarere tvert i mot, sier Skogstad Aamo.

Ifølge Finanstilsynet har det blitt langt flere inkassosaker de siste årene, mens trenden har snudd svakt nedover i 2010.

LES OGSÅ: Ingen regler for innkrevere

Økningen skyldes at flere sender kravene raskere til inkasso enn før, og at flere bedrifter overlater misligholdte krav til profesjonelle aktører.

Et stort antall inkassosaker avsluttes på et tidlig stadium i inkassoprosessen, melder Finanstilsynet.