Hopp til innhold

– Vil forandre politiets måte å tenke på

Professor Tor-Geir Myhrer ved Politihøgskolen frykter at politiet vil bli mindre innstilt på løse konflikter gjennom mekling dersom de er væpnet til daglig.

Politiet på skytetrening

Politiet på skytetrening (illustrasjon).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Med 71 mot 53 stemmer vedtok Politiets Fellesforbund i går å kjempe for at norsk politi skal bære våpen i daglig tjeneste.

En daglig bevæpning vil forandre politiets måte å tenke på, mener Myhrer.

– Særlig hvis vi kombinerer generell bevæpning med at man også trener mer på den typen maktanvendelse, så vil kanskje det prege politiet i den retning av at de går mot det vi kaller politimakt i stedet for polititjeneste, sier han.

Les: Faremo vil vurdere væpna politi
Les: – Regjeringa sin skyld at politiet går inn for bevæpning

– Fortsatt siste utvei

En av dem som støtter vedtaket er politibetjent Erik Håland i Stavanger. Han var selv med og skjøt mot NOKAS-ranerne i 2004.

– Man kommer i en slags boble, der man forsterker en del sanser, og andre sanser forsvinner. For meg forsvant lyden fra mitt eget våpen. Jeg hørte aldri mitt eget våpen, men jeg hørte veldig godt da skuddene kom i vår retning. Jeg var ekstremt fokusert på oppdragsløsning, og det var mulig å redde liv, sier Håland.

Han frykter ikke at våpen vil endre politiets arbeidsmåter.

– Våpenet skal fortsatt være det siste du bruker i en situasjon. Du har det verbale, du har et fysisk aktivt tak, du har en batong, du har en pepperspray, og du skal ha vurdert eller brukt eller innsett at dette ikke er tjenestlig før du trekker et våpen, sier Håland.

Politibetjent Erik Håland i vitneboksen under Nokas-saken

Erik Håland i vitneboksen under Nokas-saken.

Foto: HANSEN, ALF OVE / SCANPIX

– Sender et signal om «krig»

Håland mener det vil kreve helt nye retningslinjer før politiet kan bevæpnes i hele landet, og at et slikt vedtak må tenkes nøye gjennom slik at det ikke skaper en falsk trygghet.

Håland har heller ingen tro på at et væpnet politi vil føre til at de kriminelle vil væpne seg i større grad enn nå.

– Det er en fullstendig passé holdning. Hvis det fortsatt er noen som tror at de kriminelle som ønsker våpen ikke har våpen, bør de ta en realitetssjekk, sier han.

Her får han støtte av Tor-Geir Myhrer. Men Myhrer mener likevel at det er en fare for at kriminelle grupper vil endre innstilling overfor et politi som bærer våpen.

– Det sender et signal om at man kanskje regner med «krig», og at det er større sjanse for at man da får det, sier Myhrer.

Brukte våpen én gang

Norge er et av få land der politiet i utgangspunktet er ubevæpnet, og i fjor tok politiet i bruk våpen ved én anledning, mot 76 ganger i Sverige.

Les: – Brukte våpen én gang i fjor

Akhtar Chaudhry (SV) mener Politiets Fellesforbund er på feil spor når de går inn for å bevæpne politiet.

– Vi mener at det ikke er behov for å bære våpen i Norge. I fjor avfyrte norsk politi våpenet kun én eneste gang. Det betyr at det er ganske trygt i Norge, sa Chaudhry torsdag.

Politidirektoratet støtter heller ikke forslaget.

– Det er også et verdispørsmål. Jeg tror det er viktig at politiet er ubevæpnet i forhold til den tilliten vi skal ha mellom politi og samfunn, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ