Hopp til innhold

– Giske har styrt Altinn for dårlig

Det er svært alvorlig at det er skapt usikkerhet om hvorvidt regjeringens digitale grunnmur takler fremtidige trafikkbehov, mener Riksrevisjonen. Næringsminister Trond Giske får kritikk for dårlig styring.

Jørgen Kosmo

Riksrevisor Jørgen Kosmo kommer med kraftig kritikk av Nærings- og handelsdepartementet for dårlig styring av Altinn, regjeringens digitale grunnmur.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringens neste store reform skal være å fulldigitalisere offentlig sektor. Målet er at alle skal kommunisere med det offentlige gjennom Altinn.

Det skal bli slutt på at det offentlige Norge sender ut anslagsvis 50 millioner brev i året.

Altinn skal være regjeringens digitale grunnmur.

Men i Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2011 sier riksrevisor Jørgen Kosmo at det er svært alvorlig at det er skapt usikkerhet om Altinn-løsningen kan takle de fremtidige behovene som særlig arbeids- og velferdsetaten har behov for.

Det var en viktig forutsetning for Altinn.

– Riksrevisjonen ser derfor med bekymring på om Altinn-løsningen vil oppfylle de mål og budsjettrammer som lå til grunn for mandatet og Stortingets vedtak og forutsetninger for Altinn, sier Kosmo i Riksrevisjonens uttalelse.

LES OGSÅ: - Skal møte det offentlige gjennom PC-en

Kritiserer Trond Giske for dårlig styring

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske kritiseres av Riksrevisjonen for dårlig styring av utviklingen av Altinn-løsningen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nærings- og handelsdepartementet får kraftig på pukkelen av Riksrevisjonen etter at det i 2011 ble registrert en økning i antall uønskede hendelser, som driftsavbrudd og kritiske feil.

På vårparten 2012 knelte Altinn på nytt da folk logget seg inn for å sjekke egne skattetall.

Skandale ble det for alvor da personopplysningene til en privatperson kom på avveie.

LES OGSÅ: «Altinn-Kenneth» får 15 000 kroner etter å ha blitt blottlagt på nett

– Spesielt etter at den kritiske hendelsen oppsto ved utsendelse av selvangivelsen i mars 2011 burde det blitt iverksatt tiltak for å unngå nye hendelser i 2012, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Etter Riksrevisjonens vurdering har departementets overordnede styring av utviklingen av Altinn-løsningen ikke vært god nok.

– Selv om det ifølge departementet har vært en tettere oppfølging av prosjektet gjennom vinteren 2012, burde departementet i en tidligere fase ha prioritert tettere oppfølging av utviklingen i Altinn.

– Alvorlig at departementet ikke har initiert endringer i beredskapsplaner

Riksrevisjonen skriver i rapporten til Stortinget at det er alvorlig at departementet ikke har initiert endringer i de overordnede beredskapsplanene for Altinn etter den kritiske hendelsen i 2011. (kaoset rundt utsendelsen av selvangivelsen, journ.anm).

I rapporten heter det at Riksrevisjonen «har merket seg» at det nå arbeides med en full gjennomgang av planverket i løpet av 2012.

– Men Riksrevisjonen er likevel kritisk til at den planlagte beredskapsøvelsen i 2012 kun skal gjennomføres som en skrivebordsøvelse, skriver Kosmo i rapporten.

Men kritikken stanser ikke der.

For ingen utenfor Næringsdepartementets vegger vet hva Altinn faktisk har kostet skattebetalerne, mener Riksrevisjonen.

– Riksrevisjonen anser det kritikkverdig at Nærings- og handelsdepartementet fortsatt ikke har lagt fram en oppstilling over totalkostnaden for Altinn ved utgangen av 2011, skriver Kosmo.

LES OGSÅ: «Altinn-Kenneth» får 15 000 kroner etter å ha blitt blottlagt på nett

– På tide at Stortinget får en gjennomgang

Harald Tom Nesvik

Harald Tom Nesvik i næringskomiteen mener det er på høy tid at Stortinget får en grundig orientering om Altinn-prosjektet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Nestleder Harald Tom Nesvik i næringskomiteen (FrP) slutter seg ikke overraskende til kritikken av Giske, og mener at penger alene ikke løser utfordringene med Altinn.

I statsbudsjettet for 2013 foreslår regjeringen å bevilge 100 millioner kroner ekstra til Altinn, slik at den totale budsjettrammen neste år blir 258,5 millioner kroner.

– At regjeringen nå øker bevilgningene til Alltinn er ingen garanti for at den skal bli sikrere og fungere bedre. Derfor bør Stortinget få innsikt i hvor vidt Alltinn fungerer tilfredsstillende, sier Nesvik til NRK.no.

Han sier at det nå er på tide at Stortinget får en gjennomgang av hele Alltinn-prosjektet basert på brukertilfredshet og sikkerhet for brukerne.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger