Hopp til innhold

Streiket for 1,20 kroner dagen

Kommunene var villige til å gi 4 prosent i kommuneoppgjøret. 13 dagers streik senere var de ansatte fornøyd med 4,07 prosent.

kommunestreiken slutt

Her er kommunestreiken over. Etter 13 dager med streik ble rammen flyttet med kun 0,07 prosent.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fire prosent er den samme rammen som regjeringen har skrevet inn i statsbudsjettet. Signalet fra arbeidsgiveren til kommunalt ansatte (KS) om at de kunne strekke seg til fire prosent, gjorde at riksmekleren ikke fant det bryet verdt å kalle inn partene til mekling.

Avstanden var nemlig for stor – og streiken i kommunal sektor var et faktum.

Les også: - Det var rett å streike så lenge
Les også: Streiken i kommunene er over
Les også: Streiken i Oslo kommune er over

13 streikedager senere sier streikerne seg fornøyd med en ramme på 4,07 prosent.

Småpenger

Sigrun Vågeng, direktør i NHO.

Sigrun Vågeng, direktør i NHO

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Storstreiken som lammet deler av Norge i nesten to uker endte altså opp med å dreie seg om å flytte rammen 0,07 prosent.

Det utgjør forsvinnende lite i kroner og øre på hver enkelt kommuneansatt.

Gjennomsnittslønnen for en kommuneansatt er 400.000 kroner. Årlig vil de 0,07 prosent utgjøre 280 kroner per år før skatt.

Les også: – Jeg gledet meg til å komme tilbake på jobb
Les også: 4000 tonn søppel klar til henting
Les også: Bergen sparte 60 mill på streiken

Det er 1,20 kroner hver av de 230 arbeidsdagene i ett arbeidsår.

Differansen er så liten at en gjennomsnittlig lønnet kommuneansatt, som spiste én Krone-is hver streikedag, faktisk brukte mer penger på is under streiken enn det kronetillegget de streiket om per år.

130 millioner kroner

– Mandatet vi gikk inn i forhandlingene og meklingen med, var den rammen vi hadde på 4 prosent, vi endte på 4,07. Den økningen tilsvarer 130 millioner kroner, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS til NRK.

Hun sier spørsmålet om hvorfor en så liten differanse utløste en 13 dager lang streik som delvis lammet kommune-Norge må stilles til arbeidstakersiden.

– Jeg hører de nå sier de er fornøyd, og det er jeg glad for, sier Vågeng.

– Siste vi hørte var 3,96 prosent

Gunn Olander, leder YS kommune

Gunn Olander, leder YS kommune .

Foto: Johan B. Sættem

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune sier hun ikke kan huske at de fikk noe tilbud på 4,0 prosent før streiken var et faktum til tross for at KS-sjefen sier dette ble formidlet til riksmekleren.

– Det ble sagt at rammen var den samme som for staten, nemlig 3,96 prosent. Etter det har vi ikke diskutert penger før helt på tampen. Når det er sagt har vi formidlet at vi er godt fornøyd med både totalrammen og innrettingen av oppgjøret. Vi er tydelige på at det har lønnet seg å streike, sier Olander.

Differansen utgjør uansett småpenger. Forskjellen mellom tilbud og resultat i regnestykket YS Kommune legger til grunn, var på mellom 1,90 og 2,40 kroner per arbeidsdag dersom årslønnen ligger mellom 400.000 og 500.000 kroner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger