Hopp til innhold

Fengslingsmøte åpent for pressen

Oslo tingrett vil la presse og fornærmede med bistandsadvokater være tilstede når Anders Behring Breivik fremstilles for fengsling neste mandag.

Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei ut fra Ila fengsel og til det lukkede fengslingsmøtet som ble holdt 19. august.

Foto: Grøtt, Vegard / SCANPIX

Pressen og etterlatte og fornærmede med bistandsadvokater får dermed være tilstede i Oslo tingrett under terroriktede Behring Breiviks fengslingsmøte 19. september, om de ønsker det.

Politet ba om lukkede dører

Fornærmede og etterlatte som ikke har fått oppnevnt bistandsadvokat, gis ikke anledning til å være tilstede i rettsmøtet.

Politiet hadde bedt om at fengslingsmøtet for den terrorsiktede skulle gå for lukkede dører, og retten bestemte at dørene skal være delvis lukkede, men åpne for presse, samt etterlatte og fornærmede med bistandsadvokater.

Pressen vil være underlagt referatforbud, som retten forutsetter at den vil overholde idet manglende overholdelse av et referatforbud vil kunne få betydning for pressens tilstedeværelse på et senere tidspunkt i saken, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett, som kom i dag.

Det vil heller ikke bli gitt anledning til å ta bilde av siktede før eller under selve rettsmøtet.

Tror referatforbud vil bli lempet på

Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening tror dommeren kommer til å lempe på referatforbudet når pressen får være til stede under fengslingsmøtet for terrorsiktede Anders Behring Breivik.

– Det viktigste er at retten er kommet fram til at tiden er moden for at mediene skal få følge prosessen, slik at det blir en åpenhet som er vanlig i rettssystemet, sier generalsekretær Nils E. Øy til NTB.

Politiet har varslet at de kommer til å anke tingrettens kjennelse, men Øy regner ikke med at lagmannsretten kommer til noe annet resultat.

Under fengslingsmøtet gjelder referatforbud, slik det er vanlig.

– Men dommeren vil trolig vurdere underveis om det kan lempes på dette, tror Øy.

Bistandsadvokatene krever lukket rett

Bistandsadvokatene mener pressens tilstedeværelse under det kommende fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik vil bli en ekstra belastning for de fornærmede og krever vedtaket omgjort.

– Vi er redd for at pressens tilstedeværelse vil føre til at mer informasjon spres i det offentlige rom enn det som allerede er kjent, og at dette vil øke trykket og belastningen på de fornærmede, sier Mette Yvonne Larsen til NTB.

Hun sitter i gruppen som koordinerer de så langt 155 oppnevnte bistandsadvokatene etter terrorangrepene.

– Vi forutsetter at politiet anker, og vil støtte en slik anke til lagmannsretten, sier Larsen.

Forberedt på full rettssal

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier til NTB at han er fornøyd med kjennelsen. Han ser ingen grunner eller argumenter fra deres side for å be om lukkede dører for presse under fengslingsmøtet.

– Det er nettopp det vi har argumentert for, så vi er helt enig i at møtet går for åpne dører. Det er grunnleggende i norsk rettspraksis og et viktig rettssikkerhetsprinsipp, sier Lippestad til NTB.

Han legger at klienten hans er forberedt på å møte i en rettssal full av tilhørere.

– Han har ønsket åpne dører helt fra starten, sier Lippestad.

Oslo tingrett skriver i kjennelsen at de ikke forventer at det vil komme mange fornærmede og etterlatte på fengslingsmøtet.

LES: Avviser at Behring Breivik-saken vil gå i Oslo Spektrum

LES OGSÅ: Lippestad snakker ut hos Skavlan

AKTUELT NÅ