Hopp til innhold

Full forvirring om alderspensjon

Nær 200.000 seniorer mellom 62 og 67 år er blitt bedt om å søke om fleksibel alderspensjon. Men det er ennå ikke avgjort hva som skjer med retten til sykepenger og arbeidsledighetstrygd dersom man takker ja til pensjonen og fortsetter å jobbe.

Webjørn Brogstad

Taxisjåføren Webjørn Brogstad er en av dem som er forvirret i forhold til fleksibel alderspensjon.

Foto: NRK

Regjeringen har rett og slett ikke bestemt hvilke konsekvenser dette får for den enkelte.

Da drosjesjåfør Webjørn Brogstad oppdaget det, reagerte han på følgende måte.

– Det var med stor undring og forbannelse. Jeg sitter faktisk og lurer på om jeg bare skal trekke meg fra hele greia.

– Alltid et ris bak speilet

Den 63 år gamle drosjesjåføren fra Ålesund ble lokket av muligheten til å ta ut halv pensjon, og jobbe så mye han ville ved siden av. De som er eldre enn 62 år kan fra nyttår ta ut hele eller deler av pensjonen fra folketrygden.

– Det er jo en gave du egentlig får. Men er en ting veldig utrolig, er det alltid et ris bak speilet. Det var da jeg begynte å lete etter hvordan dette fungerte, sier Brogstad.

For det er ennå ikke avgjort hvilke rettigheter Brogstad og andre som tar i mot gradert alderspensjon fra folketrygden får, hvilken rett man får til sykepenger, dagpenger og det er heller ikke bestemt hvor mye man skal betale i skatt.

Og det på tross av at pensjonsreformen er like om hjørnet.

Mange er frustrerte

Jurist Alexandra Plahte er en av Norges fremste pensjonseksperter. For tiden får hun henvendelser fra svært mange som ikke vet hva de skal gjøre.

Alexandra Plathe

Pensjonsekspert Alexandra Plahte.

Foto: NRK

– Mange opplever det som frustrerende fordi de lurer på hva som er konsekvensene av de valgene de tar. En ting er at alle omfattes av reglene i folketrygden, og det betyr at mange har muligheten til å kunne ta ut alderspensjonen sin fra Nav fleksibelt fra og med neste år. Men det som er viktig, er å vite om det får konsekvenser for andre rettigheter man har, sier Plahte.

Og lovendringene som skal bestemme disse konsekvensene er altså ennå ikke avgjort av Stortinget:

– Det er det som har vært det store usikkerhetsmomentet hos fryktelig mange. Særlig i forhold til det med korttidsytelsene, sier Plahte.

Sikker på flertall

Statssekretær i Arbeidsdepartementet Jan-Erik Støstad sier han har gode nyheter til drosjesjåføren i Ålesund og andre som vurderer å ta ut fleksibel alderspensjon.

– Det vil ikke spille noen rolle for hans trygderettigheter om han tar ut alderspensjonen eller ikke.

– Men han føler seg ikke trygg på det så lenge regelverket er på plass?

– Nå har vi en flertallsregjering, og jeg er ganske sikker på at vi får et bredt flertall i Stortinget for disse regelendringene.

AKTUELT NÅ