I søppelet til en matbutikk i Oslo ligger det masse matvarer som aldri nådde forbrukernes mager.
Børge går hit i blant og henter mat. Han vil heller spise det som kastes enn å støtte overforbruket.
– Jeg synes det er kjipt å kaste mat, og jeg har aldri blitt syk av det, så det viser jo at maten holder lenger enn det folk tror, sier han.
Kaster mye
Det hele begynte med at Børge så hvor mye brukbare klær som lå i søppelet. I to år har han meldt seg ut av forbrukersamfunnet og levd av overskuddet av blant annet klær og mat.
Og vi kaster mye i Norge.
– Vi kaster rundt 50.000 tonn mat hvert år. For å gjøre det litt mer visuelt så tilsvarer det omtrent å fylle hele Ullevål stadion med ti meter mat i høyden, forteller informasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.
Hun tror vi kaster så mye fordi forbrukerne er usikre på datomerking, og i praksis tror jeg de forholder seg til datoen.
Ikke helt ukritisk
Børge studerer digitale medier på Blindern i Oslo. Han er en del av en voksende internasjonal bevegelse som heter friganisme. Friganere lever ikke av overskuddet fordi de er fattige, men som en politisk protest mot sløserisamfunnet vi lever i.
Men Børge er ikke helt ukritisk når han leter etter mat.
- Hvis det er melkeprodukter som gikk ut for veldig lenge siden, så er jeg veldig forsiktig når jeg prøver det, sier han.
Friganisme
Bevegelsen har røtter i USA og oppstod på midten av 90-tallet. Børge vet ikke om frigankulturen har slått helt an i Norge enda, men han kjenner flere som lever mer eller mindre som han.
Han har også tips til folk som kaster for mye.
- Smak og lukt på maten. Stol på at du selv skjønner om det er bra eller dårlig, oppfordrer han.