Hopp til innhold

Dirigerte fakkelkoret fra balkongen

Det var tre EU-topper i storform som tok imot hyllesten fra de mange fremmøtte i fakkeltoget mandag kveld.

Grand Hotell, Oslo: EU-toppene hylles

EU-troikaen, Herman Van Rompuy, Martin Schulz og José Manuel Barroso, ble møtt av et fakkeltog som sang EU-hymnen.

Klokken 19 gikk dørene til Nobel-suiten på Grand Hotell opp, og ut på balkongen kom EU-troikaen: EU-president Herman Van Rompuy, president i EU-parlamentet Martin Schulz og president i EU-kommisjonen José Manuel Barroso.

De ble møtt av rundt 2000 mennesker som hadde møtt frem i fakkeltoget. Jubelen runget da EU-toppene kom ut, og folkemengden stemte i med Beethovens niende symfoni, som er EUs hymne.

Det vakte stor begeistring, smil og latter hos de festpyntede EU-toppene.

Schulz og Barroso dirigerte «koret» entusiastisk fra balkongen.

V-tegnet

Schulz var åpenbart fornøyd med som møtte dem, for han viste V-tegnet flere ganger og holdt tommelen opp.

Menneskemengden svarte med å rope «EU» taktfast, mens faklene lyste opp i vintermørket.

– Jeg må ærlig innrømme at jeg er veldig overrasket, rørt og takknemlig for at så mange mennesker har funnet veien hit for å hedre EU som en verdig vinner av Nobels fredspris, sier Paal Frisvold, leder i Europabevegelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fakkeltoget utenfor Grand Hotell

Rundt 2000 mennesker hadde møtt frem for å hylle EU som årets fredsprisvinner.

Foto: NRK

Tre ganger så mange som i nei-toget

Med rundt 2000 som møtte opp for å hylle EU i kveld, var det om lag tre ganger så mange som dem som gikk i fakkeltog mot EU i går, ifølge politiet.

– Jeg synes det er veldig bra at vi har vist oss som et godt vertskap, og at vi ikke falt for fristelsen til å politisere dette i år bare fordi spørsmålet om et norsk medlemskap er en øm sak. Det å løfte seg over det og si et EU faktisk har vært et fredsprosjekt, synes jeg er bra, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Dette står på menyen

Hun er en av de 250 gjestene på banketten på Grand Hotell i kveld.

Der skal Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ønske velkommen, før medlem av Nobelkomiteen Kaci Kullman Five taler til EU-presidentene.

Stortingspresident Dag Terje Andersen takker for maten.

Da har gjestene nytt et måltid som begynner med fenalår, før de får servert bakt torsk fra Tromsø. Deretter er det en akevittsorbet som en hvilerett, før det serveres trio av kalv på banketten. Til slutt blir det tindved - også kalt Nordens pasjonsfrukt - til dessert.

– Merkel var veldig rørt

Når banketten avsluttes har det vært en dag med tett program for både EU-toppene og statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud

Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud klare for nobelbanketten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Stoltenberg er likevel ikke i tvil om hva som har vært høydepunktet for ham i dag.

– Det var da Angela Merkel og Francois Hollande tok hverandre i hendene. De forklarte etterpå at det var helt spontant. De var begge veldig rørt. Selv om det ble sagt mye klokt i dag, er det bildet av de to som tar hverandre i hånden som et uttrykk for forbrødring på tvers av landegrenser, som gjorde sterkt inntrykk på meg, sier Stoltenberg til NRK.

Han forteller at også i samtalene han hadde med stats- og regjeringssjefene fra EU-landene, var det flere som fortalte personlige historier.

– Angela Merkel fortalte om sitt liv, født i det kommunistiske Øst-Tyskland, vokst opp rett ved muren, hun opplever foreningen og Berlinmurens fall, og så blir hun kansler i et forent Tyskland i et forent Europa. Det er sterkt for henne, og hun var veldig rørt, sier Stoltenberg.