Hopp til innhold

Én av fem SV-velgere vil stemme på Stoltenberg

En fersk meningsmåling viser at Arbeiderpartiet sanker stemmer fra velgere som stemte SV ved forrige stortingsvalg.

Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I gårsdagens partibarometer gikk SV og Fremskrittspartiet tilbake med henholdsvis 2,1 og 2,3 prosentpoeng.

SV tapte dermed all framgangen de opplevde på forrige partibarometer. Dersom det hadde vært valg i dag, ville partiet mistet fire av sine 15 mandater på Stortinget.

Taper til Ap

Meningsmålingen, som er utført av Norstat for NRK, viser også at SVs regjeringskollega Arbeiderpartiet sanker stemmer fra dem.

Valgforsker Toril Aalberg

Toril Aalberg

Av de som nå oppgir at de stemte SV ved forrige stortingsvalg, sier 20,3 prosent at de nå vil stemme på Arbeiderpartiet.
Motsatt vei viser undersøkelsen at SV kaprer 2,3 prosent av Ap-velgerne fra 2005.

– Det skyldes nok først og fremst at SV har blitt mindre tydelige i regjering.
Arbeiderpartiet og SV har nærmet seg hverandre veldig mye politisk i denne perioden.

- Det som er overraskende er at man skulle tro at flere SV-velgere ville bevege seg ytterligere til venstre, men i stedet ser man at flere går mot Arbeiderpartiet, sier valgforsker og førsteamanuensis ved NTNU Torill Aalberg til nrk.no.

– Det er åpenbart ikke hyggelige tall, og de ligger an til å ende opp med et like dårlig resultat som ved forrige stortingsvalg, sier Aalberg.

Konkurrerer om skolepolitikk

Aalberg understreker at de ulike meningsmålingene den siste tiden spriker, og på enkelte har SV gått litt fram. Dette kan skyldes bevegelser i velgermassen og at mange venter med å bestemme seg til slutten av valgkampen.

– Det er viktig for SV å sikre flertall sammen med Ap og Sp for å sikre et flertall. Så det er åpenbart dårlig nytt hvis man blir svakere, både i forhold til regjeringsspørsmålet og politikken, sier Aalberg.

En undersøkelse Synnovate har gjort for NRK og Dagbladet viser at velgerne i år er mest opptatt av skole og miljøpolitikk . Dette er to saker som ligger SVs hjerte nært.

– I skoledebatten kjemper mange partier om eierskapet til skolepolitikken. De mest markante holdningene i SVs politikk ble halvveis parkert i regjeringsperioden, noe som kan tyde på at de ikke lenger har like stor troverdighet, tror Aalberg.

Henter seg inn igjen

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal registrerer også at flere partier har kommet på banen i skolepolitikken.

Bernt Aardal, valgforsker

Bernt Aardal

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

– I 2001 var skole en av SVs virkelig gode saker. SV frontet den offentlige skolen, mot Høyre som stod for mer private løsninger. I 2005 kom Arbeiderpartiet på banen og førte til mer konkurranse.

- Nå snakker de fleste partiene om situasjonen i norske skoler, og man ser at det på mange områder ikke er lett å se forskjellen mellom partiene, sier Aardal som ikke synes velgerovergangen til Arbeiderpartiet er dramatisk.

– Det er en litt mindre flukt enn det de har hatt tidligere. Ved stortingsvalget i 2005 tapte de 40 prosent av velgerne til Arbeiderpartiet. Jeg synes det heller tyder på at SV henter seg inn igjen, sier Aardal og legger til:

– Men SV er nødt til å hente tilbake de velgerne som gikk over til Ap sist hvis de skal ha håp om å komme høyere.

Ikke bekymret

– Det er ingen hemmelighet at vi både mister og henter velgere fra sofaen og fra Arbeiderpartiet, sier partisekretær i SV Silje Schei Tveitdal.

Silje Schei Tveitdal, partisekretær i SV

Silje Schei Tveitdal

Foto: Stig Marlon Weston/SV

– Akkurat nå spriker SV i alle medier. Vi går fram i VG og Dagbladets måling, mens NRKs viser en tilbakegang. Vi er ikke bekymret og skal bruke de 11 dagene som er igjen til å sikre et rødgrønt flertall med et sterkt SV.

SVs Bård Vegar Solhjell sitter som kjent som kunnskapsminister, og Schei Tveitdal medgir at partiet kan bli enda tydeligere i skolepolitikken.

– Alle snakker om skolepolitikk, og vi har en jobb å gjøre med å få frem våre forslag. Som nå sist med forslaget om to timers gratis SFO , hvor vi skiller oss ut. Jobben blir å fokusere på dette fram mot valget, sier Schei Tveitdal.

Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen synes det er hyggelig at mange vil stemme på Arbeiderpartiet:

– Men det er ikke noe mål for oss å ta stemmer fra SV. Viktigst for oss er at de rødgrønne partiene får flertall sammen, sier Johansen.

Ap-velgere mest lojale

Partimålingen viser også hvor stor lojalitet de ulike partiene har blant velgerne.

  • Ap: 75,5 %
  • Frp: 77 %
  • Høyre: 64,6 %
  • KrF: 72,6 %
  • Rødt: 54,1 %
  • Sp: 63,7 %
  • SV: 57,3 %
  • Venstre: 54,1 %

Fremskrittspartiet topper lista med en lojalitet på 77 prosent, mens Arbeiderpartiet er det regjeringspartiet som har størst lojalitet med 75,5 prosent.

– Det er positivt at en stor del av våre velgere fra 2005 vil stemme på oss også i år. Tallene viser imidlertid at det er et stort potensiale for at enda flere skal stemme Arbeiderpartiet. Derfor skal vi gi full gass inn i siste valgkampuka, sier Johansen.

Regjeringspartner Senterpartiet har en velgerlojalitet på 63,7 prosent, mens SV kommer dårligst ut av regjeringspartiene med 57,3 prosent.

Bernt Aardal mener at SV har hatt lavere lojalitet blant velgerne tidligere, men mener tallet byr på en utfordring for SV:

– Har man få gamle og lojale velgere, er det vanskelig å både skulle erstatte disse og samtidig øke oppslutningen. Her har SV en større utfordring. Det blir veldig interessant å se om de kan vinne velgere fra de andre, for eksempel miljøvelgerne, sier Aardal.

– Har en stor jobb

SVs Silje Schei Tveitdal tar tallene alvorlig:

– Dette slår også ut begge veier, alt ettersom hva meningsmålingene viser. Men vi vet at vi har en stor jobb å gjøre med å overbevise flere av de som stemte på oss sist sist om å gjøre det om igjen.

Målingen er gjennomført i perioden 25. - 31. august. 1000 personer er spurt, og barometeret bygger på svaret fra 750 av dem. Feilmarginen er fra 0,6 for partiet Rødt til 3,4 for Arbeiderpartiet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger