Hopp til innhold

Nå skal leggbeinet begraves

Trodde menneskebein stammet fra rein. Nå begraves det på krigskirkegård.

Tirpitz

Leif Arneberg ved «Tirpitz»-utstillingen ved Tromsø forsvarsmuseum viser fram støvelen som ble funnet sammen med leggbeinet.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

I vår ble en gammel skinnstøvel med et leggbein funnet i fjæra på Håkøya i Tromsø kommune.

Den første antakelsen gikk ut på at både støvelen og beinet stammet fra det tyske krigsskipet «Tirpitz» som ble senket utenfor Håkøya under andre verdenskrig.

Beinet ble hentet av politiet, og planen var at det skulle sendes til krigskirkegården i Narvik for å gravlegges der.

Så sto en barnefamilie fram, og fortalte at de hadde funnet støvelen og beinet liggende et stykke fra hverandre i fjæra. Beinet ble lagt i støvelen i forbindelse med en sjørøverlek.

Mor i familien, som er biolog, mente med sikkerhet at selve benet stammet fra et reinsdyr.

Selve støvelen ble overlevert til «Tirpitz»-utstillingen ved Tromsø forsvarsmuseum.

Leif Arneberg, som har ansvar for utstillingen, har hele tiden hevdet at støvelen trolig stammer fra det tyske skipet. Han har blant annet sammenlignet den med andre militærstøvler fra «Tirpitz».

Nå viser det seg at den første teorien om beinet likevel var den riktige.

Etter funnet ble beinet sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Her ble den testet av både leger fra UNN og patologer fra veterinærinstituttet, skriver avisa Nordlys.

Da ble det slått fast at beinet likevel stammet fra et menneske.

Professor Lars Uhlin-Hansen ved patologisk avdeling på UNN, sier til avisa at beinet ser ut til å være det venstre skinnbeinet fra et voksent menneske.

Så nå skal knokkelen igjen sendes til Narvik, hvor den stedes til hvile blant levningene etter andre tyskere som falt under andre verdenskrig.