Hopp til innhold

– Skyt mer kongeørn

Kongeørna tar altfor mye rein, mener rovviltnemnda, som vil ha kvoter for ørnejakt også.

Kongeørn
Foto: Karl Inge Jensen

Det bør kunne gis kvoter på felling av kongeørn i Troms og Finnmark, slik man gjør med rovdyr som jerv og gaupe. Det mener rovviltnemnda i Troms og Finnmark, som nå har bedt Miljøverndepartementet å se på mulighetene.

Leder i nemnda, Willy Ørnebakk, mener kongeørna forvolder for mye skader, og at bestanden derfor må begrenses.

– Denne arten har ingen problemer for å overleve, i likhet med de andre artene, sier Willy Ørnebakk.

Lite kunnskap

Men ingen har noen fullgod oversikt over kongeørn-bestanden i de to fylkene. I vår satte man i gang den første tellingen av ørn langs Finnmarkskysten. Og seniorforsker i NINA, Karl-Birger Strann, har oppdaget nye reir i vestfylket.

– Vi fant en del nye hekkende kongeørnpar i området, sier Strann, som ikke vil konkludere før hele fylket er kartlagt.

Dokumenterte reintap

Uansett manglende tallmateriale: Leder i Rovviltnemnda i Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk, sier at ørna forvolder mye skade. Derfor setter han sitt lit til at departementet åpner for mer kontrollert forvaltning:

– For eksempel for vinteren 2004-2005 var kongeørna arten med det høyest antallet dokumentert drepte rein, sier Ørnebakk.

– Naturen regulerer selv

– Det holder ikke mål. Det må bygges på biologisk kunnskap om arten. Man kan ikke på lokalt hold gå ut i terrenget og synse at det er så-og-så mye ørn, sier rovdyrforsker Per Tømmeraas, som i omlag 40 år har studert kongeørna i Alta- Kautokeino-området. Han mener naturen klarer reguleringa selv:

– Det har den gjort hittil. Vi kan ikke tro på at ørnen plutselig blir så umulig, mener Tømmeraas.

Miljøverndepartementet har foreløpig ikke svart om de vil fastsette et tak for antall kongeørn og dermed åpne for lisensjakt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark