Hopp til innhold

Intensivavdeling uten strøm i to timer

Ei hel fløy ved Kirkenes sykehus var uten strøm fra åtte i morges.

Kirkenes sykehus

Kirkenes sykehus ble rammet da strømmen gikk.

Foto: Helse Finnmark

Da strømmen gikk like før klokka åtte i dag tidlig, slo systemer inn nødstrøm og aggregater. Men da Varanger Kraft slo på strømmen etter noen få minutter, røk noe i strømtavla, og ei hel fløy ble stående uten strøm.

– De fikk ikke noe strøm, og vi måtte avlyse operasjoner. AMK gikk videre på strøm fra en annen avdeling, og ellers var fløya da mørklagt. Heldigvis er vi i en lys årstid, sier Hansen.

Måtte avlyse operasjoner

Denne fløya huser blant annet kirurgisk og intensiv avdeling, medisinsk poliklinikk og AMK-sentral, sier fungerende direktør i Helse Finnmark, Jan Erik Hansen.

Jan Erik Hansen

Fungerende direktør Jan Erik Hansen i Helse Finnmark.

Foto: Helse Finnmark

AMK var ute av drift i ti minutter inntil de ble forsynt med strøm fra annen avdeling.

Først klokka 10.45 kom strømmen tilbake.

Hansen sier de foreløpig ikke ser at det har vært fare for pasientene. Men pasientsignalanlegget falt ut, og gjorde at de ansatte i stor grad måtte gå rundt for å passe på pasientene.

Reserveløsning fungerte ikke

– Dette er noe som vi i sykehusene jobber mye med, nemlig beredskap for når strømmen blir borte. Derfor har vi nødstrømforsyning, og vi har forskjellige backupsystemer. Vi må bare lære av dette, at det faktisk skjedde noe annet i forbindelse med strømbrudd, som gjorde at den backupen ikke fungerte for en del av sykehuset.

Hva som er årsaken til at fløya ble uten strøm, vet man foreløpig ikke.

– Det er for tidlig å si hva og hvorfor det skjedde. Men dette tar vi på største alvor, for det er derfor vi har backupsystemer, nemlig at de skal slå inn når det skjer slike ting, sier Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark