Hopp til innhold

Rush mot Arktis

«Alle» vil utnytte naturressursene når isen smelter.

Jonas Gahr Støre
Foto: Kimmo Mäntylä / SCANPIX

Det er økt interessene for å utnytte naturressursene i Arktis når isen smelter. I tillegg til kyststatene Norge, Canada og Russland ønsker EU å hente ut olje, naturgass og fisk fra dette rike området.

På en rundebordskonferanse i Tromsø i dag ble temaet debattert. Og utenriksminister Jonas Gahr Støre forstår EU store interesse for Arktis.

– Jeg ser positivt på det. Fra norsk side har vi ønsket at EU får gjennomtenkt og får opp kunnskapene sine om Arktis og nordområdene, sier Støre.

– EU har tre arktiske stater – Sverige, Finland og Danmark – og mange interesser knyttet til både kampen mot klimaendringer og mulige nye transportårer. Det vi har sett fra EU i det siste er positivt og alt overveiende sammenfallende med Norges syn.

Trenger ingen traktat

I dag er det havretten som gjelder i dette området, og selv med økt press fra EU for å utnytte naturressursene i Arktis trenger vi ingen ny traktat, mener Støre.

– Men det kommer til å trengs mye politikkutforming, hvor vi må jobbe i Arktisk råd, FN-organer, internasjonale sjøfartsorganisasjoner og så videre, for å sørge for at dette blir et ordnet og styrt område.

Ikke kjøttvekta som avgjør

Norge er en kyststat og har lange tradisjoner for å ta vare på Arktis. Støre tror derfor ikke Norge blir en tapende part mot stormakten EU.

– Jeg mener den politikken vi fører i nord, dialogen med EU og engasjementet overfor europeiske land, tar godt vare på norske interesser. Jeg tror ikke at kjøttvekt-bildet er godt i denne sammenheng. Det er derfor folkeretten er så viktig, og så viktig at EU i sitt nylige utspill understreker at havretten gjelder. Det er et veldig viktig fundament mot den typen kjøttvekt-tankegang.

Sårbart

Leder i Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum deltok på rundebordskonferansen. Hun er redd for det sårbare området i Arktis hvis man begynner å ta opp naturressurser som olje og gass i stor skala.

– Jeg er glad for at man retter interessen mot nordområdene, for det er der effekten av klimaendringene merkes først. Men hvis interessen er basert på at man skal pumpe opp mest mulig olje og gass, har vi et problem: Det vil forsterke klimaendringene, og true de verdiene som finnes i området.

Se video:

Video nsps_upload_2008_11_25_19_25_46_1927.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.