Hopp til innhold

- Unødvendig passkontroll

Utenriksdepartementet reagerer sterkt på at Justisdepartementet vil innføre passkontroll for reiser til og fra Svalbard

Svalbard lufthavn, Longyear
Foto: Bernt Olsen / NRK

Også politimester Truls Fyhn i Tromsø mener passkontroll er et unødvendig kontrolltiltak. Øygruppa Svalbard er ikke en del av Schengen-avtalen

Overrasket

Det er politiavdelingen i Justisdepartementet som i et brev til Svalbardposten skriver at det nå skal innføres full passkontroll.

«Det innebærer kontroll av nasjonalitet og identitet, altså passkontroll, eventuelt visum og, hvis påkrevd, sjekk i Schengen Information System», skriver Justisdepartementet i brevet.

Dette kom helt overraskende på Utenriksdepartementet, sier polarrådgiver Karsten Klepsvik.

- Vårt utgangspunkt er at Svalbard er en del av kongeriket Norge, og i utgangspunktet er det ikke ønskelig med pass på reiser innad i Norge, sier han.

Utenriksdepartementet er svært opptatt at at det skal markeres at Svalbard er norsk område.

- Unødvendig kontrolltiltak

Sysselmann Per Sefland ønsker passkontroll velkommen. Mens politimester Truls Fyhn i Tromsø sier at slike kontrolltiltak vil kreve store ressurser, og er unødvendige.

- Det er risiko- og trusselvurderinger man vanligvis vektlegger i forbindelse med all Schengen-kontroll, sier han. Når det ikke er noen spesielle risiko i forbindelse med trafikken til og fra Svalbard med hensyn til kriminalitet eller terrosisme, så vil en slik kontroll ha lite for seg, mener Fyhn.

Denne pass-saka har allerede vært til behandling i regjeringas polarutvalg, sier Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet.

- Vi vil ha en grundig drøfting av saken, sier han. Men det er ikke trukket noen konklusjoner ennå, sier han.