Hopp til innhold

Sprekeste katta i verden

Den nordnorske gaupa er den sprekeste katta i verden.

Gaupe med unger
Foto: Forsberg, Espen / SCANPIX

Etter at rovdyrforskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) har fulgt fem radiomerka gauper i Finnmark og Troms i ett år, er de svært overraska.

Det viser seg nemlig at gaupa i nord beveger seg over tre ganger så store områder som sine artsfrender i sør.

- Vi trodde vi hadde sett det meste da vi studerte gaupa i Østerdalen, men de områdene vi ser her er de største vi har registrert for ensliglevende kattedyr i verden. Det er visstnok noen løver i Kalahari-ørkenen som kanskje kan yppe seg litt, men ellers er dette helt vanvittig, sier rovdyrforsker John Odden.

John Odden

Rovdyrforsker John Odden legger fram de første resultatene etter at flere gauper i Finnmark og Troms har vært fulgt med GPS-sender i ett år.

Foto: Eskil Mehren / NRK

- Én gaupe kan bli registrert som tre

Merkinga viser at gaupa i nord beveger seg over et område på 2000 kvadratkilometer. Dette er et område tre ganger større enn normalt ellers i Norge.

Vandringer over lange avstander kan føre til at ei enkelt gaupe blir registrert som ulike dyr. I ett tilfelle forflytta ei gaupe i Troms seg åtte mil i løpet av ei uke.

Med dagens regler for bestandstelling, kunne denne gaupa ha blitt registrert som tre forskjellige dyr, opplyste Odden da han la fram forskningsresultatene i Alta denne uka.

Ingen konklusjoner enda

Gaupa er heller ikke redd for høyfjellet, og har vært registrert i 1400 meters høyde.

Men ennå er datagrunnlaget for lite til at det kan trekkes noen konklusjoner om størrelsen på gaupebestanden i Finnmark og Troms.

- Det er det ennå for tidlig å si noe om. Vi må nok få noen år til på baken først, sier Odden.

Tar mye rein

Ved å kunne følge dyrene nærmest fra time til time, har forskerne også fått studere menyen til gaupa.

Ikke uventa står reinsdyr aller øverst på matkartet. Tre av de merka gaupene, har det siste året drept 48 rein. På det hyppigste tok ei av gaupene sist sommer en rein hver 13. dag.

På  www.dyreposisjoner.no kan du følge gaupesporene, men vær obs på at disse registreringene har en forsinkelse på 14 dager.

Se også: Gaupeforsking

Flere nyheter fra Troms og Finnmark