Hopp til innhold

Vikingtemperaturer

Det har ikke vært så mildt på Svalbard siden vikingtiden, viser prøver.

Fra Svalbard
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Forskere fra Norsk polarinstitutt har boret isprøver på breene på Svalbard for å finne ut hvordan temperaturen har vært på øygruppa. Og de har beregna seg tilbake til 1200-tallet for å finne så høye temperaturer som det er nå.

Analyser av isprøver fra breis viser at de seinere åra på Svalbard er de varmeste siden slutten av vikingtida på 1200-talet.

 

Elisabeth Isaksson fra Norsk polarinstitutt med iskjerneprøve på Svalbard

Elisabeth Isaksson med iskjerneprøve.

Foto: Norsk polarinstitutt

800 års informasjon

Forskere fra Norsk Polarinstitutt og andre europeiske land boret for 10 år siden en iskjerneprøve Lomonosovfonna, som er en av de høyeste isbreene på Svalbard. Gjennom isprøven er det mulig å få ut klimainformasjon fra de siste 800 årene.

– Gjennom å sammenligne analyseresultatene fra sammensetningen i iskjernen som ble boret for 10 år siden med snøen oppå breen i 2000 og 2001, har vi funnet at lignende varme somrer ikke har forekommet der siden 1200-tallet, sier glasiolog Elisabeth Isaksson ved Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

Aldri varmere målinger

Elisabeth Isaksson med isprøver fra Svalbard
Foto: Norsk polarinstitutt

I følge polarinstituttet samsvarerer funnene med den registrerte varmeutviklingen på Svalbard. I 1911 startet moderne temperaturmålinger på øygruppa, og de siste årene er også de varmeste som noen gang er registrert.