Hopp til innhold

Kan bli del av EU-politi

Politifolk i Øst-Finnmark kan være høyaktuelle i en ny EU-politistyrke, som skal hjelpe Spania med grensekontroll mot Afrika.

Afrikaflyktninger
Foto: SANTIAGO FERRERO / REUTERS

Denne sommeren kan norske politifolk bli sendt til Kanariøyene for å hjelpe Spania i kampen mot ulovlig innvadring fra Afrika. Over 31.000 innvanderer uten godkjente ID-papirer og innreisetillatelse kom til Kanariøyene fra Afrika i fjor.

Mange andre døde underveis, enten av utmattelse og sult, eller fordi deres skrøpelige farkoster sank.

Har viktig kompetanse

EU har derfor opprettet en egen beredskapsstyrke på 450 tjenestemenn for bekjempe problemet. Til denne styrken skal Norge bidra med fem til ti polititjenestemenn. Og blant disse kan det komme tjenestemenn med erfaringen mot grensekontrollen mot Russland.

- De norske politifolkene skal være eksperter på kontroll av personers identitetspapirer. Den slags ekspertise finner man ikke minst i Øst-Finnmark politidistrikt, påpeker Justisdepartementet overfor NTB.

Dikusjon i regjeringen

Den norske deltakelsen har vært gjenstand for diskusjon i regjeringen, men Senterpartiets statssekretær Liv Monica Stubholt i Utenriksdepartementet framholder særlig en viktig grunn til å stille opp.

- Dette er et viktig verktøy i kampen mot menneskehandel, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark