Hopp til innhold

Får ikke bruke UP og reinpolitiet

Politimesteren i Øst-Finnmark ville bruke Utrykningspolitiet og reinpolitiet for å bøte på lav bemanning, men sjefene sier nei.

Ellen Kathrine Hætta

Politimester i Øst-Finnmark Ellen Kathrine Hætta, får ikke lov til å bruke folk fra Utryknings- og reinpolitiet som en del av beredskapsturnusen i politidistriktet.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Hun er sjef for et enormt politidistrikt. Ellen Kathrine Hætta i Øst-Finnmark har derfor bedt politidirektoratet om lov til å bruke mannskapene til Utrykningspolitiet og reinpolitiet som en del av politidistriktets beredskapsturnus. Det får hun ikke lov til. – Begge disse har dedikerte oppgaver som de skal løse. Derfor må politidistriktet selv prioritere sine ressurser til de oppgavene de har. Det er alllikevel klart at dersom det skjer spesielle ting i politidistriktet så vil både UP og reinpolitiet støtte dem så langt det er mulig, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik.

– Viktig for sikkerheten til folk

Lange avstander og dårlig vær er en del av hverdagen til de to politimestrene i Finnmark.

– Hos oss dekker hver patrulje 600 kvadratkilomter i den grad de er på jobb samtidig, noe de ikke er. Derfor har jeg et ønske om å få litt flere folk på hjul for å ivareta sikkerheten til folk, sier politimester i Øst-Finnmark, Ellen Kathrine Hætta.

Hætta mener politiet vil gjøre en bedre og mer effektiv jobb om de fikk bruke de samlede politiressursene i fylket. Hun har også fått støtte fra politimesteren i Vest-Finnmark.

– Jeg mener det er viktig at vi snur alle steiner i forsøket på å skape en mere forutsigbar og robust vakt- og beredskap. Særlig gjelder det i kyst-og fjordstrøkene i Øst-Finnmark.

Må klare seg selv

Politidirektoratet mener Hætta må klare seg med de ressursene hun har.

– De (UP og reinpolitiet red.anm) har egne krav til de oppgavene de skal løse. Politidistriktet har fått egne ressurser som de skal bruke til å løse oppgavene de har i distriktet. Slik er organiseringen i hele landet, sier Refvik.

Vidar Refvik

Vidar Refvik

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Beredskapen viktigst

Han mener det ikke vil være naturlig å gjøre et unntak i nord.

– I sin allminnelighet så er ikke det vanlig. Politimesteren har tatt opp saken, og hun har også fått et svar fra oss.

– Jeg tar selvfølgelig til etterretning det Politidirektoratet sier. Jeg mener det er rom for å møte begge behovene, men at beredskapen i dette tilfellet er viktigst, sier politimester Hætta.