Hopp til innhold

Anbefaler ikke gudstjeneste som skoleavslutning

Skoler i Finnmark setter opp skolegudstjenester uten å sette opp andre alternativer.

Vadsø kirke

Foreldre fra en barneskole i Vadsø reagerer på at de ikke fikk tilsendt et varsel om skolegudstjenesten i år, med informasjon om fritaksordningen.

Foto: Steinar Refstie

Ifølge regelverket skal alle elever få varsel om fritak.

Cathrine Børnes, avdelingsdirektør i utdanningsdirektoratet sier dette er lovpålagt.

– Skolen skal tilby annen opplæring innenfor læreplanen, slik at elevene som får fritak kan få samme kunnskapen men på en annen måte, sier hun.

Setter opp julespill

Foreldre fra en barneskole i Vadsø reagerer på at de ikke fikk tilsendt et varsel om skolegudstjenesten i år, med informasjon om fritaksordningen.

Leder i Vadsøs lokallag for Human-Etisk Forbund, Kirsti Riesto, sier hun har fått henvendelser fra foreldre ellers i fylket hvor elevene ikke får et reelt valg om å delta på gudstjenesten:

– Det vil si korsang eller julespill som er en del av skolegudstjenesten, under påskudd om at dette skal framføres andre steder enn i kirkene. Da blir det ikke et reelt valg, og man må sende barna til skolegudstjenesten, sier hun.

– Anbefaler ikke gudstjenester

Børnes i Utdanningsdirektoratet råder alle skoler å ha en felles avslutning hvor alle elevene kan samles:

– Vi anbefaler ikke gudstjenester som ledd i semesteravslutningen. I og med at avslutningene skal være samlende for alle elver på skolen, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark