Hopp til innhold

Oljen er på vei til nordfylket

Stavangerbedrifter snuser på billige næringstomter i nordfylket, og lite mangler før oljeregionen kan bli et oljefylke.

Stavangerbedrifter snuser på billige næringstomter i nordfylket, og lite mangler før oljeregionen kan bli et oljefylke.

VIDEO: Blant annet på Raglamyr vest er det store tilgjengelige områder for bedrifter som ønsker å etablere seg på Haugalandet. Foto: Rosa Iren Villalobos/NRK

– Nå snakker vi om regionsperspektivet på en helt annen måte. For 40 år siden var det snakk om oljebyen Stavanger, etter hvert har vi blitt en oljeregionen. Hvorfor ikke et oljefylke?, spør administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavangerregionen, Harald Minge.

Harald Minge

Harald Minge er administrerende direktør i Stavangerregionen.

Foto: Næringsforeningen i Stavanger-regionen
Aase Simonsen

Aase Simonsen (H) er ordfører på Karmøy.

Foto: Harald Eide Ellingsen / Høyre

Nye, større oljefunn gjør at flere olje- og gassfirma vurderer å etablere seg i Haugesundregionen. Nordfylket lokker med større og rimeligere næringsområder enn i sør.

Ser frem til Rogfast er klar

– Jeg tror det ligger gode muligheter for at vi skal få store firmaer til å etablere seg i vår region. Det blir veldig spennende å se. Vi ligger bare et steinkast unna nå. Desto bedre veiforbindelser vi får nå, jo letter blir det å komme frem og tilbake, sier Aase Simonsen (H), ordfører på Karmøy

Neste uke drar en rekke bedriftsledere i oljebransjen fra Stavanger for å se på ledige tomter, blant annet i Tysvær og på Karmøy.

Minge i Næringsforeningen mener det er en helt naturlig utvikling at Haugesundregionen klarer å lokke Stavanger- og Sandnesbedrifter over Boknafjorden.

– Det er folk som er litt forut for sin tid. Vi får god kommunikasjon om ikke lenge, når Rogfast er på plass. Det betyr et større og sterkt utvidet bo- og arbeidsmarked. At det gir muligheter fir bedrifter til å etablere seg i hele regionen på en helt annen måte enn tidligere er helt klart. Dette er en helt naturlig del av den regionsforstørrelsen vi nå ser, sier Minge.

– Ikke konkurrenter, men jobber sammen

Ordfører Simonsen har tro på et svært tett samarbeid på tvers av Boknafjorden.

– Jeg synes det er viktig å se på hva vi i Nord-Rogaland og Stavangerregionen kan få til sammen. Sammen kan vi bli en enda sterkere region hva næringsutvikling angår. Det synes jeg er bare positivt. Jeg synes det er veldig viktig å se på at vi blir en forsterket region sammen, og ikke fokuserer på at vi er konkurrenter, for det er vi ikke. Vi samarbeider, sier hun.

I tillegg til at tomteprisene for næringsarealer i nord er vesentlig lavere enn det de er i sør, er det også mangel på ledige områder for bedrifter som vil etablere seg i stor skala.

– Det er ikke sprengt, men det er klart at det er mer ledig areal nordover, spesielt for dem som driver med større produksjoner og har mer plasskrevende industri. Jeg tror vi kan utfylle hverandre på en fin måte og dele på kompetansen. Dette er en styrke for hele regionen, sier Harald Minge.