Hopp til innhold

Fastleger nekter å skrive ut subutex

Motstanden mot å dele ut subutex til rusmisbrukerne er stor blant fastlegene i Karmøy. Mange leger mener at de verken har nok kompetanse eller kapasitet til å følge opp pasienter som får opiatet.

Subutex

Helse Fonna vil at fastleger skal dele ut medisinen subutex til rusmisbrukere på Karmøy. Men legene er skeptiske.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Vi føler at Helse Fonna prøver å tvinge oss til å behandle disse pasientene.

Det sier hovedtillitsvalgt i legeforeningen Per Brunovskis. Han representerer fastlegene i Karmøy.

I fjor overtok Helse Fonna ansvaret for å gi tungt belastede rusmisbrukere behandling gjennom Legemiddelassistert rehabilitering, LAR.

Nå ønsker helseforetaket at fastlegene skal skrive ut opiatet subutex til disse pasientene, og også følge dem opp.

– Jeg skriver ikke under på kommando

Ifølge Brunovskis ble fastlegene i et møte fortalt at de kunne bli pålagt å ha ansvaret for rusmisbrukerne i LAR.

– Vi følte vel egentlig at dette ble tredd ned over hodet på oss. LAR-sjefen sa at han ville melde oss til fylkeslegen hvis vi ikke fulgte påleggene han kom med, sier den tillitsvalgte.

– Jeg skriver ikke under på noe på noens kommando. Det er et viktig legeprinsipp, sier Brunovskis.

– Legene er engstelige

Fylkeslege Pål Iden

Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, er orientert om at mange fastleger på Karmøy ikke ønsker å behandle LAR-pasienter.

Foto: NRK

På Karmøy er det i dag 21 fastleger. Brunovskis forteller at mange av dem ikke har erfaring med å behandle rusmisbrukere med subutex.

– De som ikke har erfaring er engstelige for å sette i gang med slik behandling. De føler ikke at de har den nødvendige kompetansen, sier han.

En Karmøy-lege har allerede sendt brev til fylkeslegen. Legen ber om å få reservere seg fra å behandle LAR-pasienter, og Brunovskis forstår det.

– Som fastleger opplever vi at vi blir tredd masse oppgaver ned over hodet, uten at vi har kompetanse for det, sier han.

– Legene kan si nei

Fylkeslege Pål Iden er orientert om situasjonen blant fastlegene i Karmøy. Han vil helst at fastlegene behandler LAR-pasientene.

– Når det er forsvarlig så er det en god modell at fastlegen skriver ut subutex og følger opp pasienten, sier fylkeslegen.

Men han legger til at fastleger har mulighet for å si nei. – Dersom legen ikke føler seg faglig kompetent eller ikke er trygg på behandlingen, sier han.

– Målet må være at fastlegene opparbeider seg den nødvendige kompetanse for å gå inn i samarbeidet med LAR og Helse Fonna, sier han.