Hopp til innhold

Fyrverkeri trekkes fra markedet

Tennes lunten feil kan fyrverkeriet eksplodere sekundet etterpå.

Bandit

Dette effektbatteriet kan være farlig hvis det blir antent på annen måte enn beskrevet i bruksanvisningen.

Foto: Svea Fyrverkeri AS

Det har blitt oppdaget en konstruksjonsfeil på lunten ved et parti av Svea Fyrverkeri AS sine fyrverkeribatterier «Bandit», opplyser selskapet i en pressemelding.

Feilen går ut på at hvis lunten blir antent på annen måte enn beskrevet i bruksanvisningen - det vil si på annen måte enn antennelse på tuppen av lunten - så kan den brenne inn raskere enn det er mulig å trekke seg vekk.

Svea Fyrverkerier AS velger derfor å trekke alle partiene av dette produktet tilbake fra markedet. For de som allerede har kjøpt batteriet kan man levere det tilbake til utsalgsstedet for refusjon.

Kan brenne ekstremt fort

Konstruksjonsfeilen består i at overgangen fra sikkerhetslunten til hurtiglunten ligger delvis tilgjengelig på toppen av produktet. Sikkerhetslunten brenner med en hastighet på ca. én cm per sekund, mens hurtiglunten brenner hele 10-15 cm per sekund.

Dette betyr at dersom bruksanvisningen ikke blir fulgt, så kan det være en risiko for at hurtiglunten antennes direkte. Dette kan medføre at batteriet øyeblikkelig vil begynne å skyte ut ladninger.

Om man derimot følger bruksanvisingen og antenner lunten på ytterste spiss, er produktet ufarlig, opplyser Svea. For å være sikker på at ingen antenner lunten feil, trekkes produktet fra markedet.

– Vi beklager denne feilen på det sterkeste, men er glade for at vi oppdaget den i tide, opplyses det fra Svea Fyrverkeri AS.

De minner også om at alle andre Svea fyrverkeriprodukter er helt trygge.