Hopp til innhold

Sein påske kan gi feilskodde biler

NAF frykter at sommerglade bilister ikke bytter tilbake til vinterdekk før påskeutfarten.

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen i NAF skifter bildekk.

Foto: NAF

– Når våren flørter på sørlandet er det mange som får ville ideer. Mange gleder seg til å bytte til sommerdekk og kanskje finere felger, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han er redd for at bilistene som faller for fristelsen ikke bytter tilbake til vinterdekk før de kjører til hytta på fjellet i påskeferien.

– Det er en forferdelig dårlig beslutning å dra opp i fjellet på sommerdekk. Det er ikke rett selv om påsken er sein i år, sier Engebretsen.

Har sett det før

Han forteller at det ligger snø i både juli og august i flere norske fjellstrøk, og at vinterværet på fjellet er svært uforutsigbart.

– Grunnlaget er tidligerer erfaringer. Vi har hatt flere tidlige påsker hvor vi har hatt ganske mange assistanseoppdrag på grunn av biler på sommerdekk, sier han.

Snøen har smeltet flere steder, og mange har allerede byttet til sommerdekk. I år fører dermed plasseringen av påsken til at man får dobbelt opp med dekkskift.

– Hvis forholdene tilsier å kjøre på sommerdekk hjemme så gjør dette, men for all del bytt tilbake igjen før du drar på fjellet, sier Jan Ivar Engebretsen.

Latskap er ingen unnskyldning

– Tror du at bilister flest orker å ta fatt på et ekstra dekkskift?

– Det er ikke relevant å svare på. Hver bilfører er pålagt av loven å sikre at bilen ikke sklir. Alle må forebygge og gjøre riktige tingene i stdet for å være slappe og ta det som det kommer.

– Dette handler om hver bilists holdninger. Noen tar nok dumme valg som å kjøre fjelltur på sommerdekk. Det viser liten respekt for øvrige trafikkanter, både når det gjelder kødannelse og trafikksikkerhet, sier Engebretsen.

Engebretsen og NAF håper bilister tar dekkskiftet på alvor, men frykter at mange vil reise til påskefjellet på feil dekk.