Hopp til innhold

- Eldre blir underernærte på sykehjem

Spiser ferdigprodusert mat som bare varmes opp før servering.

Mosheimen sykehjem

Kun illustrasjonsfoto.

Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK

Sentralkjøkkenet på Stokka sender ut mat til de fleste sykehjemmene i Stavanger.

Maten blir ferdiglaget, nedkjølt og trenger kun oppvarming før den kan spises. Nå mener leder i Kost- og ernæringsforbundet, Britt Sørø, at de eldre ikke får i seg nok næring på denne måten.

- Man tar ikke høyde for næringstettheten når man produserer mat på denne måten, sier hun. Det er forventet at man skal spise hele porsjonen, og et eldre menneske på 70-80 år har ikke mulighet til å spise den mengden mat. Dermed får man feil ernæringsbalanse.

Sørø mener at de eldre går glipp av viktige næringsstoffer som vitaminer, fett, energi og proteiner.

Sykehjemmene fornøyd med maten

På Bergåstjern sykehjem er avdelingssykepleier Birte Lamo Kristensen, fornøyd med ferdigmaten fra sentralkjøkkenet, og avviser at den er årsaken til underernæring blant eldre.

- De eldre spiser ikke opp hele porsjoner når vi har eget kjøkken heller, så det er ikke den problematikken vi må se på, sier hun. Det vi ser er at gamle spiser mindre av forskjellige årsaker, og da må vi tilføre næring i maten. For eksempel næringspulver i sauser og næringsdrikker utenom måltidene.

Kristensen sier at de eldre hadde fått disse næringstilskuddene uavhengig av om de hadde blitt servert ferdigmat eller ikke.

Og på sentralkjøkkenet på Stokka mener de ansatte at maten holder like godt mål som om den skulle blitt kokt på tradisjonelt vis.

Ensidig kosthold

Men Britt Sørø i Kost- og ernæringsforbundet mener at ferdigmaten fører til ensidig kost. Hun mener at maten også skulle blitt produsert ved de aktuelle sykehjemmene.

- Vi syns at det skulle vært både og, og ikke enten eller, sier hun. Vi skulle hatt kjøkken der mat ble produsert på stedet, slik at man har større kontroll med hva man produserer, og har større kjennskap til gruppen man serverer maten til.

- De eldre får tre andre måltider til dagen, som er laget av de ansatte på sykehjemmet, sier Kristensen. Jeg føler at de får god og variert mat.

Tall fra sosial- og helsedepartementet viser at over halvparten av eldre på sykehjem er underernært.