Hopp til innhold

Skru av om natten!

Adventsstjerner, syvarmete lysestaker og annen elektrisk adventspynt kan være svært brannfarlige og bør ikke stå på om natten.

Julestjerne
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

I den mørkeste måneden i året er det hyggelig å pynte hjem og arbeidsplasser med elektrisk julebelysning. Men man bør ta noen forholdsregler for å unngå at adventskosen forvandles til tragedie. Det sier Espen Jensen i forsikringsselskapet TryggVesta.


– Jeg skjønner ikke at folk tør å la lysdekorasjoner, adventsstjerner og elektriske lysestaker skinne om natten mens de sover. Man bør ikke la slike elektriske innretninger stå på uten tilsyn. I tillegg til at man utsetter seg selv for brannfare, er det unødig bruk av strøm, sier Jensen.

Se video:

Video nsps_upload_2008_12_2_18_37_53_2515.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mange kjøper elektriske lysdekorasjoner med for dårlig kvalitet, som kan gjøre at risikoen for brann øker.

– Sørg for at juletrelys og andre elektriske artikler er av god kvalitet og ikke billigste sort. En del typer juledekorasjoner og adventsstjerner er dessuten laget av materialer som lett kan ta fyr, sier Jensen.

Uaktsomt å forlate stearinlys

Stearinlys varmer i mørket.
Foto: Øystein Okkenhaug / NRK

Jensen advarer også mot ubetenksom omgang med levende lys.
– Går du fra et brennende stearinlys og det fører til brann, kan det regnes som så uaktsomt at det kan gi avkortning i erstatningsutbetalingen. Dette gjelder om du så bare har gått fra det i et par minutter, sier Jensen. Han forteller at klassikeren er at man har levende lys på stuebordet og går fra det for å åpne døren når det ringer på.

– Trekken fra inngangsdøren kan være nok til at noe i nærheten av lyset tar fyr, for eksempel en avis eller en serviett. Bar ild innendørs er noe vi skal behandle med stor respekt, sier Jensen i en pressemelding.