Hopp til innhold

Bjørn sett i Rogaland

- Bjørnen ble sint og reiste seg på bakbeina, sier mannen som oppaget den i morges . Statens Naturvernoppsyn tror på observasjonen.

Bjørn

Brunbjørn skal være sett på Jørpeland (Illustrasjonsbilde).

Foto: NTB-arkiv / Scanpix

En mann så i morges en brunbjørn på Jørpeland. Bjørnen ble oppdaget ved rørgatene som går langs Jørpelandselva.

- Dersom observasjonen stemmer, er det julaften og 17.mai på en gang for oss som steller med natur og dyreliv, sier Jon Erling Skåtan som er koordineringsleder for rovvilt i Statens Naturoppsyn til NRK. Skåtan er torsdag formiddag på vei til Jørpeland for å undersøke observasjonen.

Hoppet over autovernet

- Når jeg kommer fram til Rogaland vil mannen som så bjørnen vise meg stedet. Han skal ha sett bjørnen hoppe over autovernet på veien og ned i en bekk, så jeg håper vi kan finne spor, eller eventuelt hår som bjørnen har etterlatt seg, sier Skåtan. Statens Naturoppsyn tar observasjonen på alvor. - Det er ikke tvil om at han har sett noe, sier Skåtan.

De andre på jobben tror jeg er dum og har drukket.

Lasse Brunborg, bjørneobservatør

Observasjoner av bjørn i Rogaland er langtfra dagligdags, Skåtan mener å huske at den sist ble sett i fylke på åttitallet.
- Det er umulig å si om vi finner noe. Det er svært vanskelig å oppdage spor etter bjørnen på bar bakke, sier Skåtan.

Dersom observasjonen er reell, dreier det seg trolig om en ung hanbjørn, et trekkdyr som kan ha kommet over fjellene østfra til Ryfylke.

Ble sint og reiste seg på bakbeina

Det var Lasse Brunborg som oppdaget bjørnen i morges noen kilometer fra Jørpeland på vei opp til et sandtak.
- Det var en bjørn og det er jeg sikker på. Jeg har sett jerv før, som det er det som ligner mest, og dette var ikke en jerv, sier Brunborg til NRK.

- Jeg kom i lastebilden oppover, og bjørnen ble litt sint og reiste seg på bakbeina, men han skjønte det ikke var noen vits å sloss mot en dumper, så den snudde og løp ned i skogen igjen, forteller Brunborg. Bjørnen sto ved siden av en rørgate som er 1.70 høy, så den måtte i alle være høyere enn den i oppreist tilstand, mener bjørneobservatøren.

- Jeg tenkte hva f.. gjør du så lang vest og så langt sør, du må jo være dum, ler Brunborg. Han prøvde å få fiklet fram mobilen for å ta et bilde, men da var bjørnen forsvunnet inn i skogen.- Jeg hadde ingen store planer om å gå ut av lastebilen, sier han. Brunborg tilstår at de andre på jobben hans tror han han er dum og har drukket!

Jon Erling Skåtan og Lasse Brunborg

Jon Erling Skåtan fra Statens Naturoppsyn og Lasse Brunborg som så bjørnen, leter etter spor fra bjørnen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK