Hopp til innhold

Oslo importerer søppel fra Leeds

Energigjenvinningsetaten mener det er god miljøpolitikk.

Forbrenningsanlegget på Klemetsrud
Foto: NRK

Oslo kommune har begynt å importere søppel fra Leeds for å bruke det til fjernvarme.

40.000 tonn husholdningsavfall sendes med skip fra England. Det betyr at 30 vogntog med avfall hver uke skal kjøre i pendelfart fra havna i Fredrikstad eller Moss og til forbrenningsanlegget på Klemetsrud.

Jannicke Gerner Bjerkås

Jannicke Gerner Bjerkås, kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetateten.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Energigjenvinningsetaten mener dette er god miljøpolitikk fordi avfallet ellers ville havnet på en åpen søppeldynge i England.

– Dette er frisk husholdningsavfall hvor alternativet er at det havner på deponi i England og det er en miljøversting. Miljøregnskapet er faktisk meget godt også medregnet transportutslippene, sier Jannicke Gerner Bjerkås i Energigjenvinningsetaten.

Vil lage mer fjernvarme

Energigjenvinningsetaten har avtaler om å levere stadig mer fjernvarme til boligoppvarming. For å greie det må Oslo enten bruke mer drivstoff til å lage nok varmtvann eller importere brennbart avfall fra utlandet.

– Det er første gang vi tar imot avfall fra Europa. Vi tjener penger både på å ta imot avfallet og på å selge energien i form av strøm og varme. Det kommer osloborgerne til gode i form av penger i bykassa.

Oslo kommune har tidligere vurdert å importere avfall fra Italia. Det møtte motstand og planene er foreløpig lagt på is.

For et par uker siden ble det også kjent at radioaktivt avfall var havnet i forbrenningsovnene på Klemetsrud ved en feil. Men Energigjenvinningsetaten avviser at det er noen fare ved å bruke engelsk søppel til å varme opp Oslo-folk i vinterkulda.

– Disse anleggene har meget gode rensesystemer, og også veldig god avfallskontroll, så de har ingenting å frykte, sier Gerner Bjerkås.