Hopp til innhold

Ahus-ansatte innkalt til hastemøte

Fredag morgen var det allmøte ved Akershus Universitetssykehus. De ansatte var kalt sammen i all hast fordi sykehuset i det siste har fått skarp kritikk fra flere hold.

Allmøte Ahus

Ansatte på Ahus hadde fredag samlet seg for å høre på sykehusdirektør Hulda Gunnlagusdottir.

Foto: Petter Sommer / NRK

Klokka åtte fredag morgen fylte hvite og grønne frakker det store auditoriet på Ahus for å høre hva sykehusdirektør Hulda Gunnlagusdottir hadde å si.

De ansatte var kalt sammen til allmøte fordi sykehuset den siste tiden har fått mye kritikk rundt pasientsikkerheten.

Det er nå elleve mistenkelige dødsfall under politietterforskning, sykehuset har fått skarp kritikk fra Helsetilsynet, en knusende rapport fra Fylkeslegen, og i går trakk nestlederen i styret seg av samvittighetsgrunner.

Hulda Gunnlagusdottir

Hulda Gunnlagusdottir mener det er for tidlig å trekke konklusjoner.

Foto: Petter Sommer / NRK

Sykehusdirektør Hulda Gunnlagusdottir sier til NRK at hun er fryktelig lei seg for at problemene har gått utover pasientene.

– Jeg har ikke ord, det er en tragedie, og det beklager jeg sterkt, sier Gunnlagusdottir.

– For tidlig å si at dødsfallene skyldes bemanningen

Men selv om Gunnlaugsdottir beklager, mener hun det er altfor tidlig å si at dødsfallene skyldtes underbemanning. Hun er heller ikke enig i at det er snakk om så mange som elleve.

– Vi ser at vi har hatt ca. tre hendelser som vi mener kan knyttes til at det var en manglende kompetanse hos oss, sier hun.

Så åtte av disse dødsfallene mener du ville skjedd uansett, på et hvilket som helst sykehus?

– Jeg sier at det skjer feil ved alle sykehus, og det er feil som ikke skal skje. Men man skal ikke komme med påstander før man har gått igjennom dette, for dette er meget alvorlig, sier Gunnlagusdottir.

– Har gitt dårlig rykte

På allmøtet fikk de ansatte også presentert ferske månedstall som skulle bevise at de fleste av problemene nå er ryddet opp i.

1000 nye ansatte har kommet til på ett år, og overtidsbruken skal være som ved andre norske sykehus.

Likevel innrømmer sykehusdirektøren at katastrofeåret 2011 har gjort det enda vanskeligere å få gode søkere til sykehuset.

– Det gir et dårlig renommé og det må jeg jobbe med. Men hver gang vi utlyser stillinger så får vi mange søkere, så folk ønsker seg hit. Men det er også sånn at det er et stort arbeidspress på Ahus, det kan vi ikke stikke under en stol, sier Gunnlagusdottir.