Hopp til innhold

Pøbler kan bli siktet for mordbrann

Flere ungdomsopprørere kastet raketter inn i Frimurerlosjen på lørdag. Nå vurderer politiet å sikte to personer for forsøk på mordbrann.

Losjen

Vinduene på Frimurerlosjen ble knust.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ungdommene gikk løs på flere bygninger i Oslo sentrum i helgen. Blant disse var Frimurerlosjen.

Mens 200 barn var på juletrefest i lokalene, ble vinduer knust og raketter sendt inn i bygningen.

LES OGSÅ: Avbryter ferien etter opptøyer

Kan ha vært flere

To personer er siktet for skadeverk på bygget. Men politiet vurderer nå å gå enda lenger, og utvide siktelsen til forsøk på mordbrann.

- Dette er veldig godt dokumentert. Vi har sett bilder av det på TV også. Jeg ser at man knuser et vindu og kaster inn en rakett eller noe brennbart. Der inne er det veldig mange personer, og ikke minst barn. Derfor vurderer vi om dette kan være enn alvorligere sak enn skadeverk, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen.

Video nsps_upload_2009_1_11_19_4_25_2076.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Her blir Frimurerlosjen angrepet

Samtidig utelukker han ikke at flere kan bli siktet i saken.

- Avorlig

I går møtte barne- og familieminister Anniken Huitfeldt (Ap) statssekretærene i Justisdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for å drøfte situasjonen etter demonstrasjonene torsdag og lørdag.

Rundt 200 unge i alder helt ned i 13 år er innbrakt etter opptøyene som fulgte lovlige demonstrasjoner mot Israels bombing av Gazastripen.

- Det er viktig å få klarlagt hvem disse ungdommene er og hva som er motivet for handlingene deres før vi bestemmer hva slags tiltak som skal iverksettes. Ofte er det ansvarsfraskrivelse som fører til at ungdom faller utenfor, sier Huitfeldt.

Video nsps_upload_2009_1_12_16_49_16_2157.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Gatebråk ble snakkis på skolene

Bekymringssamtaler

Manglerud politistasjon kaller inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede.

- Målet er å gjennomføre individuelle samtaler med samtlige i løpet av uken, med foreldre og for enkelte også barnevernet til stede. Nå må vi smi mens jernet er varmt. Det er viktig at vi handler raskt slik at de unge skjønner alvoret i saken. Gjennom samtalene skal vi få dem til å forstå at dette ikke bare er pøbelstreker, men ren kriminalitet og at samtalen gjelder deres fremtid, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

LES ALT OM MIDTØSTEN-OPPTØYENE I OSLO

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo