Hopp til innhold

Bjørn Dæhlie fjernet vernet hage

Bjørn Dæhlie fikk informasjon om at trærne var vernet. Han fikk likevel den gamle hagen ødelagt.

Bjørn Dæhlie med hus

Slik så hagen ut torsdag ettermiddag.

Foto: Øystein Grasmo/Scanpix

Da Bjørn Dæhlie kjøpte eiendommen Fredensborg ved nyttår var det et vesentlig poeng at hus og hage i Jessheims gamleby skulle bevares.

– Alle boligkjøperne våre får kommunale opplysninger når eiendommen er regulert. Da skal man jo sette seg inn i det, sier Christian Brodshaug, megleren på Jessheim som solgte eiendommen.

– Dette er trist

Kommunaldirektør Siri Gauthun Kielland i Ullensaker sier at det etter reguleringsplanen fra 1997 ikke var lov å hogge de trærne Bjørn Dæhlie har fjernet.

– Dette var jo det eldste hageanlegget vi hadde igjen på Jessheim. Her var det store gamle trær. Dette er trist.

Verneplanen tar for seg karakteristisk vegetasjon for området som helhet. I tillegg beskriver den eiendommen Fredensborg spesielt.

– Der har vi en egen paragraf som sier at poppelalléen inn til eiendommen og bjerketrærne inne i hagen skal vernes og tillates ikke fjernet. Poppelalléen står igjen, men bjørketrærne er borte, bortsett fra ett. Jeg tror det står igjen ett tre der borte, sier Siri Gauthun Kielland.

– Lovet å slutte å hogge

Kommunaldirektøren forteller at kommunen ikke ble kontaktet av Bjørn Dæhlie på forhånd. Det var Romerikes Blad, som holder til på naboeiendommen, som gjorde Ullensaker kommune oppmerksom på forholdet.

– Vi var ute og kikket på hagen, men da var skaden allerede skjedd. Vi tok kontakt og forhørte oss om hva som hadde skjedd og vi ble lovet at hogsten skulle stoppes, men vi har brakt i erfaring i etterkant at det ble den ikke, sier Siri Gauthun Kielland.

Det Dæhlie skulle gjort var å lage planer i samråd med herredsgartneren i Ullensaker og så kunne planutvalget i kommunen eventuelt godkjent en endring av hageanlegget.

Kommunaldirektøren sier at kommunen skal vurdere om saken skal få konsekvenser for Dæhlie.

– Plan og bygningsloven gir muligheter for å følge opp ulovligheter. I etterkant har eier beklaget det som har skjedd, men vi får jo ikke trærne tilbake i hagen da, det gjør vi jo ikke, sier Gauthun Kielland.

NRK har ikke fått kontakt med Bjørn Dæhlie, men til Romerikes Blad sier han at han fjernet trærne fordi de ødela takene på bygningene og at han ikke visste at også bjørkene var omfattet av reguleringsbestemmelsene.


Til avisen sier Dæhlie at han ble anbefalt å hogge ned epletrærne fra noen som syntes det var mørkt der og da gutta først var på plassen, tok de like godt disse også onsdag morgen.

– De som har drevet der i to uker, har bare fått positive tilbakemeldinger. Men jeg skjønner jo nå at jeg burde satt meg bedre inn i dette, sier Dæhlie.

Hagen til Bjørn Dæhlie

Familien King drikker kaffe i hagen på Fredensborg, ca 1882. Emma King er en av døtrene i hagen. Hun utvandret til Amerika og var her hjemme i Norge på ferie. Kuriosa: Emmas sønn, Eliot Ness, ledet senere politiets etterforskningsgruppe med økenavnet «The Untouchables» som skulle bekjempe Al Capone.

Fredensborg på Jessheim

Huset Fredensborg med familien King og en del ansatte i husholdet. Familien drev kolonialhandel og bakeri.

Trær som står igjen på Fredensborg.

Se eiendommen Fredensborg 24. januar

Stubber fra Fredensborg

Stubber fra felte trær trær 24. januar.

Foto: Katharina Theis Haugen / NRK

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo