Hopp til innhold

Her blir Israel værende

Israels ambassade blir værende i Parkveien. Oslo kommune går vekk fra kravet om at sikkerhetsmuren må rives.

Israels ambassade

Den omstridte sikkerhetsmuren ved den israelske ambassaden får stå og ambassaden blir værende i dagens bygning. Det har Oslo kommune bestemt etter 12 års strid.

Foto: Olav Juven / NRK

Israels ambassade blir værende i Parkveien så lenge ambassaden selv vil. Oslo kommune snur og går vekk fra kravet om at den omstridte sikkerhetsmuren mot naboeiendommene må rives.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre sier at han ønsker å skjære gjennom i en tolv år lang strid.

Tar ansvaret

Bård Folke Fredriksen

- Ambassaden har gjort det de kan for å finne andre steder, mener byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H)

Foto: NRK

– Oslo er hovedstad. Det betyr at vi har ansvaret for ambassader og utenlandske representasjoner. Våre innbyggere er avhengig av gode ambassadetjenester. Da er det også naturlig at de får lov til å ha sikkerhetstiltak så lenge det er ambassade der, sier han.

Fredriksen synes heller ikke at muren ved den israelske ambassaden er spesielt skjemmende.

– Den er vel drøyt to meter høy. Det er bare fem meter av den som er problematisk i forhold til kulturminnevernet. I en avveining mellom sikkerhet og kulturminnevernet har sikkerheten her gått foran.

Lang strid

Sikkerhetsmuren i Parkveien har vært en torn i øyet på naboer og vernemyndigheter i tolv år. Muren er bygget på midlertidig dispensasjon fordi den er i strid med bevaringsplanen for den herskapelige villabebyggelsen bak Slottet. Politikerne har flere ganger satt frister for når den må rives.

Saken tok en ny vending i fjor da vernemyndighetene godkjente et like høyt sikkerhetsgjerde rundt statsministerboligen i samme gate. Det fikk blant annet KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til å kreve likhet for loven.

– Jeg mener at våre myndigheter skal behandle sak A og sak B likt hvis forutsetningene er like, sa Syversen da.

Beskjedne tiltak

Absolutt siste frist for å rive muren var egentlig 2015. Men etter at israelerne har vraket 22 alternative ambassadelokaler og slått fast at skallsikring av selve bygningen i Parkveien er umulig, opphever altså Bård Folke Fredriksen tidsfristen. Også Fremskrittspartiet er på israelernes side, og dermed har saken flertall. Fredriksen mener at israelerne har gjort det de kan for å finne et annet sted å være.

– Ambassaden har både forsøkt å sikre dagens bygning på en annen måte enn med muren og lett etter andre steder å leie. Vi har sett at det ikke har vært lett og mener det er best at de beskjedne sikkerhetstiltakene Israels ambassade har får fortsette, avslutter byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.