Hopp til innhold

− Uforståelig at de tvinges til å selge lokalaviser

Det er underlig at et salg av Smaalenenes Avis må til for å godkjenne A-pressens oppkjøp av Edda Media. Det mener avisas redaktør Jarle Bentzen.

Redaktør Jarle Bentzen i Smaalenes Avis

Redaktør Jarle Bentzen i Smaalenes Avis forstår lite av at avisen må selges.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Medietilsynet meldte i dag at de godkjenner A-pressens oppkjøp av Edda Media, dersom de selger sju lokalaviser, blant dem er Smaalenenes Avis og Rakkestad Avis.

Det er A-pressen selv som har bestemt hvilke aviser som skal selges. Medietilsynet har godkjent forslaget fra konsernet.

– Det er A-pressen som har kommet med forslag, og vi vurderer om vi kan godta dem eller ikke. Det er ikke slik at vi sitter og plukker ut enkeltaviser, sier Tom Thoresen i Medietilsynet.

Beslutningen om å selge Smalenenes Avis virker fjern for redaktør, Jarle Bentzen. Han mener at det virker å være en beslutning preget av foreldet tankegang.

– Jeg har vanskelig for å se logikken. Man tar ikke inn over seg at det skjer mye innenfor det digitale området. Vi er inne i en teknologisk utvikling, som gjør at vi er avhengige av å være med i et fellesskap. I tillegg er man fastlåst i noen grenser som har blitt definert en eller annen gang, sier han til NRK.no

Les også:

– Salg vil føre til tilstrekkelig mangfold

Direktør Tom Thoresen i Medietilsynet

Direktør Tom Thoresen i Medietilsynet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Bentzen sier at han savner en klar begrunnelse på hvorfor avisen hans er en av dem A-pressen nå er nødt til å selge.

– For meg er det uforståelig, og jeg mener at Medietilsynet trenger å gi oss som jobber her i Askim, og de andre avisene, en god forklaring på hvorfor de gjør som de gjør. For meg virker begrunnelsen til Medietilsynet relativt fjern.

De fem andre avisene som må selges er Østlandets Blad, Enebakk Avis, Ås Avis, Varden og Vestby Avis. Målet er å redusere konsernets eierandel i medieregionen Østviken.

– Etter Medietilsynets vurdering vil salgene av disse avisene medføre at det blir et tilstrekkelig mangfold av eiere i medieregionene Østviken og Vestviken, sier Tom Thoresen.

Tidligere i sommer godkjente Konkurransetilsynet kjøpet forutsatt at A-pressen selger Demokraten i Fredrikstad og en av de to avisene Varden og TA i Skien.

– Noen kjenner lukten av penger

Jarle Bentzen i Smaalenenes Avis er imidlertid ikke i tvil om at A-pressen vil få en relativt enkel jobb med å finne nye eiere til avisen.

– Vi er et av de best drevne mediehusene i Østfold, som har generert de beste resultatene gjennom flere år, så isolert sett står vi godt. Dette har vært en god forretning gjennom mange år, så noen kjenner nok lukten av penger allerede, sier han.

Redaktør Elin Marie Rud i Rakkestad Avis, sier at hun er overrasket over at A-pressen må selge seg unna Indre Østfold, men hun ser på ingen måte negativt på situasjonen.

– Vi skal drive avis som før. Et salg ligger 6 til 9 måneder fram i tid, og konsernsjef Thor Gjermund Eriksen har garantert at de vil gjøre alt for at avisa skal få leve videre under gode nye eiere. Jeg kan ikke tro annet enn at de som eventuelt kjøper opp avisa vil ha en mening med det, sier hun til r-a.no.