Hopp til innhold

– Dette er en zoologisk sensasjon

Amfibieforsker Dag Dolmen er overbegeistret etter at han har funnet en mulig ungdomskilde i Aremark.

Dag Dolmen

Amfibieforsker Dag Dolmen har muligens funnet en ungdomskilde i Aremark.

Foto: Jørn Enger/Dag Dolmen

Er kilden til evig ungdom funnet i Indre Østfold? Det kan i alle fall være slik når det gjelder salamandre.

For i et tjern i Aremark er det funnet flere voksne salamandre som delvis har blitt stående på barnestadiet – såkalte neotene salamandre.

– Det er en veldig god beskrivelse. Dette er faktisk en zoologisk sensasjon, for dette er bare tredje gangen det er funnet slike dyr i Skandinavia. I tillegg til dette i Aremark er det gjort ett funn i Sverige og ett i Danmark, sier amfibieforsker Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Tok med salamanderen fra Østfold til Trondheim

Dag Dolmen

Dag Dolmen var fra seg av lykke etter at han fant de spesielle salamanderne.

Foto: Jørn Enger/NRK

Han er en av Europas aller fremste forskere på sitt felt, og er overbegeistret over funnene han gjorde i Indre Østfold for to år siden.

– Den er 9–10 cm lang og har litt svakt utviklede bein. Også har den disse store, røde gjelleduskene bak i nakken, i tillegg til at den har utviklet lunger. Den ser ut som en larve, men den er kjønnsmoden, sier Dolmen.

Forskeren valgte å ta med seg salamanderen hjem til Trondheim, som en ganske stor larve.

Matet amfibien med mark

– Dette var såpass spesielt, og så veldig sjeldent, at jeg bare måtte gjøre noe mer ut av det. Jeg tok den med meg hjem etter overenskomst med miljøvernmyndighetene.

Han foret den opp på meitemark og fjellmygglarver for å få muligheten til å ta bilder av den som voksent individ. Nå var tiden kommet for å sette den ut i tjernet den kom fra.

– Det er kanskje noen spesielle gener her som vi må ta vare på, så nå blir den satt tilbake i det tjernet der jeg fant den for to år siden, slik at den skal få forplante seg videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Neoten salamander

Den voksne salamanderen har flere ungdomstrekk. Blant annet svakt utviklede bein og gjeller.

Foto: Dag Dolmen

– Dette er et meget spesielt tjern

NRK Østfold var med Dolmen på turen tilbake til tjernet i Aremark. Men før forskeren satte ut sin salamander, ville han se om han klarte å finne flere.

– Oi! Her var det en til, utbryter han etter litt rask leting med håven.

– Denne har akkurat samme størrelse som den jeg fant for to år siden. Her har vi enda en styrkelse av at dette er et tjern som har neotener, som jeg kaller dem. Dette er utrolig artig for oss som synes at slike ting er interessant.

Også etter at vi ble med Dolmen ut er det funnet enda flere såkalte barnesalamandre i Aremark.

Har du funnet en ungdomskilde her?

– Jeg tipper på at det er noe genetisk, men det kan hende at det er noe med forholdene. Vi har analysert vannet, og det ser normalt ut. Men hvem vet? Dette er et meget spesielt tjern, som østfoldingene kan være stolte av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Neoten salamander

Salamanderen er 9-10 centimeter lang.

Foto: Jørn Enger/NRK

Ønsker ikke å røpe beliggenheten

Nå har det ikke kommet frem av artikkelen nøyaktig hvor i Aremark dette spesielle tjernet er, og det er det en grunn til.

– Ja, vi får la det bli mellom oss og forvaltningsmyndighetene. Det hadde ikke vært noe særlig kjekt med mye trafikk i dette området, som vi ønsker å bevare så godt som mulig, sier Dolmen.

– Kanskje kan det bli et forskningsprosjekt å finne ut av hvorfor det finnes neoteni her, og ingen andre plasser i kanskje hele Norge.