Hopp til innhold

Slo ned bestemoren med jernstang

Kvinnen i 70-årene ble påført kraniebrudd, og lå på sykehus i over en måned etter å ha blitt overfalt av barnebarnet sitt.

Politibil ved sperringer
Foto: Jonas Brenna / NRK

Kvinnens barnebarn, en 29 år gammel kvinne, må møte i retten tiltalt for grov vold med særlig farlig redskap.

Kraniebrudd og kløyvd øre

Bestemoren var bevisstløs da politiet kom til boligen ved Borge kirke i Fredrikstad i april i fjor. Hun hadde blitt slått i hodet og kroppen med en jernstang.

Den eldre kvinnen var påført kraniebrudd i bakhodet, hadde et langt sår i ansiktet, og øret var kløyvd av på midten.

Hun var også sterkt forslått, og ble innlagt på sykehus med alvorlige hode- og bruddskader.

Etter å ha ligget på sykehuset i over en måned, ble hun overført til sykehjem. Ifølge politiet er kvinnen fortsatt preget av hendelsen.

Innrømmer vold

Barnebarnet ble pågrepet av politiet rett etter hendelsen, og i avhør innrømmet hun at det var hun som slo bestemoren.

- Hun har forklart at hun ble veldig sint, uten at det er noe som tilsier at det var noen krangel, eller håndgemeng mellom de to før hun angrep bestemoren, sier politiadvokat i Fredrikstad, Nanna Aaby.

Aaby ønsker ikke å gå nærmere inn på hva kvinnen har forklart før rettssaken starter.

Krav om erstatning

Ifølge tiltalen bar overgrepet preg av mishandling, og skjedde uprovosert. Barnebarnet risikerer en lang fengselstraff, og må også regne med å måtte betale en erstatning til bestemoren dersom hun blir dømt.

- Hun har innrømmet skyld, men er tiltalt for en svært alvorlig straffebestemmelse. Vi mener det er riktig med en streng straff, sier Aaby.

- Hun angrer bittert

Barnebarnets forsvarer, Kari Sofie Jacobsen, forteller at kvinnen er svært fortvilet over det som skjedde.

- Hun er lei seg, men likevel takknemmelig for at bestemoren overlevde, og ser ut til å klare seg forholdsvis godt, sier hun.

Kvinnen husker hendelsen, men sier hun benyttet narkotika i lange perioder, og at det var dette som utløste raseriet hennes.

- Hun har vært stoff-fri i åtte uker nå. Selv sier hun at hun ikke kan kjenne igjen seg selv, og at hun var et annet menneske da dette skjedde, sier Jacobsen.

Kvinnen ble tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling etter at hun ble pågrepet, men rettens sakkyndige mener likevel hun er strafferettsslig tilregnelig.

Rettssaken starter i Fredrikstad tingett fredag.