Hopp til innhold

Selim har ikke noe fødeland

Kosovoalbanere som skal krysse landegrenser kan fort ende opp i trøbbel. Kosovo kan nemlig ikke registreres som fødeland i norske pass.

Selim Hasanaj

Selim Hasanaj har norsk pass, men det er uten navnet på fødelandet hans.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Selim Hasanaj

Selim Hasanaj sier at kosovoalbanere får problemer ved grenseovergangene.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Til tross for at Norge anerkjente Kosovo som et selvstendig land for fire år siden, er det ikke mulig å registrere landet som fødeland i norske pass.

Det skaper problemer for kosovoalbanere som ønsker å krysse landegrensene.

Blant annet Selim Hasanai fra Sarpsborg. Han er norsk statsborger, og nekter å registrere Serbia som sitt fødeland, fordi han er egentlig født i republikken Kosovo.

– Hadde en nordmann akseptert å ha Sverige som fødeland i sitt norske pass? Det er et problem, for vi er ikke serbere, akkurat som nordmenn ikke er svensker.

– I 1999 engasjerte hele verden seg i å frigjøre Kosovo fra serbisk okkupasjon. Jeg kan ikke akseptere at det er Serbia som skal stå som mitt fødeland, sier han.

Politiet får ikke gjort noe

Kosovo er anerkjent av Norge og 87 andre land i verden. Men politiet kan ikke gjøre noe med problematikken, sier visepolitimester i Østfold politidistrikt, Thor B. Klepper.

– Republikken Kosovo er ikke internasjonalt anerkjent, og da kan ikke vi føre dette inn i norske pass, for norske borgere.

Selv om det er anerkjent for Norge?

– Ja, for vi bygger på internasjonale systemer når vi utsteder pass til norske borgere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor B Klepper

Visepolitimester Thor B. Klepper sier at politiet ikke kan gjøre noe med saken.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Har kun fødebyen i passet

Flere tusen kosovere er i samme situasjon som Hasanai. I passet hans står kun fødebyen Istog – noe som ofte innebærer problemer ved grenseoverganger.

– Vi får problemer med å reise med et pass hvor det ikke står at vi er fra Kosovo. Ved grensene blir vi ofte spurt om hvilket land Istog er.

Utenriksdepartmenget i Kosovo forteller at de har landskode og at enkelte land har anerkjent dette.

Men inntil den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart har tatt en avgjørelse om å godkjenne landskoden til Kosovo, må Hasanaj og de andre kosovoalbanerne bare vente.