Hopp til innhold

Rekordsalg av kylling og egg

For første gang i historien ble det produsert mer hvitt enn rødt kjøtt i Norge i 2011.

Sitronkylling

Nordmenn velger kylling og kalkun fremfor rødt kjøtt.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

David Koht-Norbye

Leder for Norsk Fjørfelag, David Koht-Norbye forteller om rekordproduksjon av både fjørfe og egg.

Foto: Tomas Berger/NRK
Haakon Meyer

Leder i Ernæringsrådet, Haakon Meyer er godt fornøyd med at produksjonen av fjørfe øker.

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Fjoråret ble et rekordår for egg- og fjørfenæringen. Det produseres nå mer enn dobbelt så mye hvitt kjøtt i Norge som ved årtusenskiftet, sier leder for Norsk Fjørfelag, David Koht-Norbye fra Eidsberg.

– I fjor hadde vi mer salg av kylling og kalkun, enn av storfekjøtt i Norge.

Det norske forbruket av hvitt kjøtt har eksplodert de siste årene, i tråd med offisielle kostholdsråd som sier at blant annet kyllingkjøtt er mager og sunn mat.

Hver fjerde middag er nå kyllingbasert. Ernæringsrådets leder Haakon Meyer håper deres anbefalinger er noe av grunnen til at nordmenn spiser mer fugl:

– Det er sikkert flere grunner, men hvis disse tallene reflekterer det totale salget hos befolkningen, så er det positivt i henhold til anbefalingen om inntaket av hvitt kjøtt på bekostning av rødt kjøtt.

Koht-Norbye mener utviklingen skyldes endrede matvaner.

– Eggproduksjon har også satt nye rekorder. Hvis man ser på hvor mye som ble produsert i fjor, så er det formidabelt hva nordmenn spiser av egg og hvitt kjøtt.

Forventer at økningen fortsetter

En ting er at eggforbruket har økt kraftig som følge av lavkarbotrenden. Men en mer langsiktig grunn er at mattradisjoner fra Europa og andre verdensdeler med høyt forbruk av hvitt kjøtt, i stadig større grad preger nordmenns spisevaner.

Nestleder i styret i Nortura, Einar Høstbjør, sier at veksten i markedet for hvitt kjøtt trolig vil fortsette.

– Vi har fortsatt et fjørfeforbruk som ligger under land vi vanligvis sammenligner oss med, så vi ser for oss en vekst på mellom to og fire prosent per år fremover.

Det er en spådom Haakon Meyer håper slår til.

– Vi får se ved neste årsskifte, men vi kan jo håpe på det. Vi står fortsatt på de anbefalingene vi har gitt, sier han.

Kylling- og kalkunproduksjonen økte med henholdsvis 4 og 9 prosent i år, mens eggproduksjonen økte med drøyt 2,5 prosent.

Totalt ble det ble produsert 56.000 tonn egg, 10.000 tonn kalkun og 75.000 tonn kylling i 2011.

Les også: