Hopp til innhold

En mann pågrepet for trusler mot Arbeiderparti-ordfører

En mann i 30-åra sitter nå i avhør etter å ha innrømmet å ha kommet med trusler mot Ap-ordfører Stein Erik Lauvås i Marker. - Jeg er lettet, sier ordføreren.

Ordfører i MArker, Stein Erik Lauvås

– Vi er kjempeglade for at saken skal være avklart, sier ordfører Stein Erik Lauvås.

Foto: NRK / NRK

I går kveld ble det kjent at Ap-ordfører Stein Erik Lauvås i Marker hadde gått i dekning etter å ha mottatt alvorlige telefontrusler.

Lauvås var på båttur i Sverige sammen med tre venner, da han mottok truslene. Da politiet ble varslet, rykket de ut til familiens bosted i Ørje for å hente resten av familien til Lauvås

Politiet har etterforsket saken og ved 15.45-tiden mandag opplyser politiet at en mann i 30-åra er pågrepet.

– Personen ble pågrepet i Indre Østfold. Han er tatt med inn til avhør og har erkjent forholdet, sier politibetjent Dari Siro ved Marker og Rømskog lensmannskontor.

Ifølge politiet er ikke truslene politisk motivert, men mer av privat karakter.

Lettet ordfører

Ordføreren selv er svært lettet etter pågripelsen.

– Det har vært ubehagelig og vi er kjempeglade for at saken skal være avklart, sier han til NRK.no mandag ettermiddag.

Det skal ikke ha vært en drapstrussel som ble fremsatt, men det skal ha vært en trussel som politiet ser på som alvorlig.

– I disse dager vil dette selvfølgelig bli ekstra alvorlig sett på fra politiets side, så saken er nå under etterforskning, sa lensmann Erling Leknes til NRK.no tidligere i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erling Leknes - lensmann i Marker og Rømskog

- En alvorlig sak, sier lensmann Erling Leknes.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Fikk info fra teleselskapet

Ifølge politiet er pågripelsen ett resultat av etterforskningen.

– Vi har innhentet forskjellige spor, blant annet har vi fått informasjon fra teleselskapene om hvem som ringte inn trusselen, sier politibetjent Dari Siro.

Fylkesleder i Arbeiderpartiet, Signe Øye, har sagt at hun ikke ser på trusselen mot Marker-ordfører Stein Erik Lauvås som en trussel rettet mot Arbeiderpartiet.

Lauvås forteller at han tidligere mottatt mindre hyggelige telefonsamtaler, men aldri noe som likner på trusselen i helgen.

Tror ikke ord omsettes i handling

Valgforsker og professor Frank Aarebrot opplyser at det er vanlig at politikere får trusler og sjikanerende telefonsamtaler. Uten å kjenne til denne konkrete saken, sier Aarebrot på generelt grunnlag at terrorhandlingene 22. juli kan
føre til flere trusler.

– Det er ikke sikkert at disse syke menneskene mener å gjøre handlingen. Men nå er alle på tuppa, og det er bedre å være føre var, sier Aarebrot.

Sannsynligheten for at trusler blir satt ut i livet er relativt liten, mener han.

De fleste nøyer seg med feige, anonyme trusler. Men det triste er jo at når trusselpersonen får høre at en familie blir evakuert, kan han sitte og kose seg og føle at han har makt, sier Aarebrot.