Hopp til innhold

Svensk politi kan pågripe nordmenn

Tusenvis av besøkende på skjærtorsdag er fremdeles et problem i Strømstad. Nå får svensk politi for første gang politimyndighet også i Halden.

Skjærtorsdag er det nemlig klart for det årlige fylleslaget, der tusener av nordmenn besøker Strömstad. Også i år forventer politiet både fyll og bråk.

Fra Strömstad pleier norske og svenske ungdommer å reise til Halden, når feiringen på svensk side ebber ut skjærtorsdag ettermiddag. Festen fortsetter med tilhørende bråk i Halden.

I år kommer svensk politi til å bistå sine norske kolleger på norsk side.

LES OGSÅ:

– Kjenner miljøet

– Dette innebærer at fire tjenestemenn fra Strömstad som skal bistå politiet i Halden. Det vil si at de ikke skal operere alene, og de har således fått begrenset politimyndighet av politimesteren i Østfold, sier operasjonsleder Terje Lindahl.

Det betyr at svenskene kan bistå ved arrestasjoner i Halden. Han sier samtidig at en av de store fordelene er at svensk politi kjenner det svenske miljøet, og de kan identifisere personer.

Norsk ungdom i Strömstad skjærtorsdag

Arkivbilde: Norsk ungdom i Strömstad skjærtorsdag.

Foto: Camilla Brække / NRK

Store politistyrker

Vanlige besøkende til Strømstad har over mange år vært uroet av regelrette gateslag med svensk politi, som fulle nordmenn har stått bak.

Med politihelikoptre, hester, hunder og godt rustede politimannskaper har Strømstad klart å dempe bråket og redusere slagsmål, fyllekjøring, ruteknusing og andre ubehageligheter.

Flere titalls politimenn fra store deler av Vest-Sverige vil bli kalt inn til Strømstad på skjærtorsdag. Store politistyrker i kombinasjon med stengte Systembolag har vist seg å være en suksess.

LES OGSÅ:

10.000 til byen

Det har blitt færre besøkende etter at disse tiltakene ble satt inn. I Strømstad er de likevel rustet for å håndterer storinnrykket i morgen.

– Jeg regner med at rundt 10.000 personer kommer til å gjeste Strømstad nettopp på skjærtorsdagen, uttalte Strømstad kommunes informasjonssjef Jan Palmblad til nrk.no forrige uke.

Lar seg ikke skremme

Selv om spriten er borte og det kryr av politi i gatene, er det mange nordmenn som likevel ikke klarer å holde seg på matta. Årlig er det rundt 50-100 arrestasjoner i Strømstad av folk som lager bråk og er fulle.

De siste par årene har norsk og svensk politi samarbeidet på begge sider av grensen denne dagen, og det har gitt gode resultater.

Strømstad kommune og næringslivet i byen lar seg ikke skremme av fyll og bråk, og håper at mange nordmenn tar turen til byen.


- Nordmenn er alltid velkomne hit, også på skjærtorsdag for å handle og hygge seg hos oss, sier Jan Palmblad til nrk.no.