Hopp til innhold

– Jeg skulle brukt hjelm

På vei til skolen krasjet Astrid Johansen med en bil. Det holdt på å koste henne livet. Tall fra Statens vegvesen viser at 78 prosent av ungdom ikke bruker hjelm.

Astrid Johansen

Astrid Johansen lå fire uker i koma etter ulykken.

Foto: Privat

14 år gammel syklet Astrid Johansen til skolen og krasjet med en bil. Hun rev med seg skjermen og lykta på bilen, bulket både panser og tak, og knuste frontruta før hun stupte i asfalten med hodet først.

Jenta brukte ikke sykkelhjelm den dagen - det angrer hun bittert på i dag.

Stupte i asfalten med hodet først

– Det er flaks som gjør at jeg lever, sier hun.

Astrid, som nå er 30 år, fikk store hodeskader. Ingen trodde hun skulle overleve ulykken.

– Jeg rev med meg hele skjermen og lykta fra bilen i krasjet. Jeg bulka panser og tak, og knuste frontruta i småbiter, før jeg stupte i asfalten med hodet først.

Det ene beinet hennes ble knust i ulykken.

– Jeg har fortsatt en del arr. På sykehuset boret de i beinet mitt med titanstang og festet fem skruer.

Selv husker ikke Astrid noe fra ulykken, men moren skrev dagbok.

– Jeg er veldig glad jeg har den dagboken, for da kan jeg lese detaljert om hvordan det var, sier hun.

Astrid svevet mellom liv og død, og lå fire uker i koma. På mirakuløst vis overlevde hun, og ved hjelp av mammas dagbok kan hun fortelle sin historie.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Mange skader på syklister uten hjelm

SE VIDEO: Astrid forteller om den dramatiske ulykken.

Holder foredag om ulykken

Nå reiser hun rundt på skoler i Østfold på eget initiativ og holder foredrag om ulykken som snudde opp ned på livet hennes. Målet er å få flere barn til å bruke sykkelhjelm, selv på korte turer.

– Jeg synes det er kjempeviktig å holde foredrag for å endre holdninger til hjelm. Jeg vil at folk skal bruke hjelm uansett hvor de skal, både på fritiden og på skoleveien, sier Astrid Johansen.

I Trygg Trafikk er de svært takknemlige for at Johansen bruker tiden sin på å reise rundt og fortelle sine egne erfaringer om bruk av sykkelhjelm til barn.

– Det er beundringsverdig at hun bruker tiden sin til å påvirke andre til å bruke sykkelhjelm, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Ketil Nystrøm.

Ungdommen er verst

Astrid Johansen

Astrid reiser nå frivillig rundt på skoler for å få barn til å bruke sykkelhjelm.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Ungdom er de aller dårligste til å bruke hjelm. I aldersgruppen 12-17 år lar hele 78 prosent sykkelhjelmen ligge når de skal ut å sykle, viser tall fra Statens vegvesen.

Noe skjer utvilsomt med bruken av sykkelhjelm når barna begynner på ungdomskolen. Hele 79 prosent av barn under 12 år bruker nemlig hjelm når de sykler - de yngste barna er flinkest av alle.

Nystrøm mener at det er fordi ungdommene ikke synes at hjelm er kult å bruke.

– Undersøkelser viser at denne gruppen ikke synes at det er tøft nok å bruke hjelm.

Dyr måte å ta vare på håret

Statistikken fra Statens vegvesen viser at kvinner på mange måter er flinkere til å tenke sikkerhet i trafikken enn menn. Når det gjelder bruk av sykkelhjelm kommer de imidlertid dårligere ut.

45 prosent av voksne kvinner bruker hjelm, mens tallet for voksne menn ligger på 53 prosent.

– Det er viktig at forbilder bruker hjelm, og da er det beklagelig å se at jenter eller damer er så dårlige til å bruke hjelm. Deres grunn er at hjelmene ødelegger håret og det gjør at de dropper det. Det kan bli en dyr måte å ta vare på frisyren, sier Nystrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Distriktsleder Trygg Trafikk, Ketil Nystrøm

Distriktsleder Trygg Trafikk, Ketil Nystrøm

Foto: NRK

5000 skader i året

Nærmere 5000 personer blir skadet i sykkelulykker hvert år. Sjansen for alvorlige hodeskader øker betraktelig dersom man ikke bruker hjelm. Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med hele 60 – 80 prosent.

De mest alvorlige skadene er skader på hode, ansikt, nakke og skulder, som ofte gir langvarige eller permanente plager.

Les også:

Sykkelhjelmen fungerer støtdempende slik at slaget mot hodet ikke blir så hardt. Hjelmen fordeler kraften i slaget over en større flate, slik at ikke hele belastningen rammer et punkt på hodet.

Det er viktig å bruke hjelmen riktig. Hjelmen må være passe stor til hodet, og kunne justeres slik at den bare kan beveges noen centimeter. Hjelmen må brukes slik at den dekker panne og tinninger, der de fleste slagene rammer.

Astrid Johansen

Moren til Astrid skrev notater om ulykken i en dagbok.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK