Hopp til innhold

Mystiske baller på ordførerens jorde

Flere tusen snøballer har dukket opp på jorder rundt om i Østfold i løpet av natten, uten spor av mennesker.

Enkelte av snøballene skal ha vært så store som 30 centimeter i diameter, og de skal ha vært myke og fulle av luft.

Knut Herland

Ordfører i Eidsberg, Knut Herland våknet opp til synet av tusenvis av merkelige snøballer på jordet sitt tirsdag.

Foto: Håvard Wien / NRK

En av de som våknet opp til andre hvite baller enn de velkjente høyballene, var ordfører i Eidsberg, Knut Jørgen Herland. Han var på vei til Lillehammer tirsdag kveld, men hadde fått med seg fenomenet før han dro.

– Jeg har aldri sett maken, ingen som jeg har snakket med har det. Det er tusenvis av dem over hele jordet, ja nesten hele eiendommen min, sier han.

Se også:

Herland hadde også svaret på hvordan snøballene hadde dukket opp på eiendommen hans.

– Jeg vet hva det er. Kona mi fortalte at det begynte å snø og blåse i går, så snøen klumpet seg litt sammen. Også dro vinden disse ballene bortover, sier han.

– I alle dager

Det merkelige fenomenet skapte forundring hos Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk institutt da NRK.no ringte for å finne ut av hva som kunne være årsaken til at ballen plutselig dukket opp.

Se flere værfenomener på yr.no!

Hun hadde de nemlig ikke vært borti fenomenet tidligere.

– Snøballer som er trillet av seg selv? Og 30 cm i diameter? I alle dager, jeg kan ikke si at jeg har hørt om dette før, var hennes umiddelbare reaksjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger-Lise Aasen Askautrud

Statsmeteorolog, Inger-Lise Aasen, måtte dobbeltsjekke hvordan snøballene hadde oppstått.

Foto: Bård Gudim

Kom frem til svaret

Ti minutter senere ringte hun imidlertid tilbake, etter å ha diskutert med sine kolleger, og mente at de sammen hadde kommet frem til svaret.

– Det vi tror har skjedd, er rett og slett at det har kommet snø som er lett og fuktig. Det ble en god del vind med nedbørsområdet som passerte i natt, og store og ruglete snøflak har dratt med seg snø bortover og formet seg til en ball, er hennes konklusjon.

Aasen sier også at hun har flere kolleger som har opplevd lignende fenomener tidligere, men da i nedoverbakker på fjellet, og ikke på flatmark som på jordene i Østfold.

Se om du kan forvente å se de mystiske ballene på ditt jorde her: