Hopp til innhold

Art Ranger: – Jeg nekter å flytte

Kunsteren Ingar Aasen, alias Art Ranger, sier han vil gi omfattende motstand hvis Fredrikstad kommune tvangsflytter han og rumenerne.

Video 39efff59-10e9-4b5c-a5b9-98d262cd3a18.jpg

Den omstridte kunstneren bor sammen med 15 rumenske tiggere på et kommunalt område på Øra i Fredrikstad. Området har Aasen okkupert i 17 år.

Men denne høsten har Fredrikstad kommune fått nok. Kommunen mener det bor for mange folk der og at de sanitære forholdene ikke er gode nok.

Lang konflikt

Allerede i september ga ordfører Eva Kristin Andersen (Frp) sterkt uttrykk for hva hun mener om saken.

– Nå har jeg personlig, som ordfører, fått nok. Det er et problem, og vi ønsker ikke at de skal oppholde seg der, på kommunalt område, sa hun til NRK.no i høst.

Siden den gang har konflikten bare vokst ytterligere.

Etter flere advarsler fra kommunen, fikk Aasen frist på seg til i dag til å fjerne seg fra området. Men det kommer ikke til å skje, ifølge kunstneren.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte «borgen». Politiet får heller bare komme. Jeg gir meg ikke. Da risikerer jeg heller å bli sittende med håndjern det neste halve året, sier en kampklar Aasen til NRK.no.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Kristin Andersen

Ordører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen (Frp), venter nå på en rettslig avgjørelse for å få fjernet Aasen med makt

Foto: Tomas Berger / NRK

– Umenneskelig

Både kunstneren og hans advokat Harald Otterstad advarer kommunen mot tvangsflytting, fordi de mener en utkastelse vil påføre mange mennesker store lidelser.

I et brev til kommunen skriver Otterstad at en tvangsmessig avvikling av campen vil skape omfattende motstand.

Ingar Aasen sier rumenerne som bor på campen er hans familie, og bekrefter at han vil gjøre hva han kan for å beskytte dem mot å leve et liv på gata.

– Jeg er glad i rumenerne og vil ikke at de skal sove ut nå når det er så kaldt. Så jeg skal beskytte dem. Kommunen og politiet får bare holde på, sier han til NRK.no.

Advokat Otterstad ber nå om at kommunen ikke stenger campen før til sommeren.

– Det er tre rumenske familier som bor der. Det vil være umenneskelig å kaste de ut på gata nå. Jeg regner med at kommunen ikke vil betale hotell, sier han.


(Artikkelen fortsetter under bildet)

Art Ranger vil ha rumenere ut av campen sin i Fredrikstad

I dag bor det 15 rumenske tiggere på campen til Art Ranger på Øra i Fredrikstad.

Foto: May Grethe Lerum / NRK

– Kan bli tungt

Ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen (Frp), venter nå på en rettslig avgjørelse for å få fjernet Aasen med makt. Hun vet at det blir en ubehagelig vei å gå.

– Det er bygd som en festning der ute, så det er en prosess som kan bli tung. Men jeg håper vi kan få til en dialog, slik at det vil gå så greit som mulig. Vi vil helst slippe konfrontasjoner med Aasen, sier Andersen til NRK.no.

Ordføreren avviser at det er aktuellt å la rumenerne bo på gata.

– NAV har ordninger som gjør at de kan få en billett til hjemlandet. Vi skal i hvert fall sørge for at de ikke må ligge ute i snøen, sier Andersen.

Ordføeren presiserer at Aasen har hatt god tid på seg til å finne en løsning, men at han ikke har vært villig til å samarbeide.

LES OGSÅ: