Hopp til innhold

Barn fra Råde smittet av E.coli

Ett barn fra Råde er innlagt på sykehus. Det bekreftes av ordfører Kjell Løkke.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt på grunn av HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det blir nå tatt rutinemessige prøver av pasientene og matvarer hos familiene i samarbeid med det lokale Mattilsynet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Pasientene har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Folkehelseinstituttet undersøker nå årsaken til HUS-tilfellene (hemolytisk-uremisk syndrom) i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten. Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom HUS-tilfellene, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet.

I tillegg til barnet fra Østfold er ett barn fra Oslo og ett barn fra Akershus smittet. Alle er under 10 år gamle.

LES OGSÅ:

Alle er lagt inn på sykehus i Oslo

Anne Grethe Erlandsen, direktør for kommunikasjon og samhandling ved Sykehuset Østfold kan ikke bekrefte overfor NRK hvor barnet er innlagt og henviser til taushetsplikten.

Ifølge VG er er tilstanden meget alvorlig for to av barna. Ett av dem skal ha fått dialysebehandling på Ullevål sykehus siden fredag, mens et annet blir overført fra Rikshospitalet til Ullevål onsdag. Det tredje barnet ser ut til å slippe unna dialyse, og blir inntil videre på Rikshospitalet,

– Vi bistår kommunelegen i barnets kommune med å ta prøver av maten hjemme hos barnet og vi intervjuer foreldrene. Det er ingen lett jobb å finne smittekilden, og disse tilfellene behøver ikke ha noen sammenheng, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet Siw Ulvehøj.

LES OGSÅ:

Alvorlig tilstand med nyresvikt

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom.

I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

Eldre og barn kan få alvorlig sykdom

En slik gruppe er EHEC bakterien. HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes toksinproduserende EHEC-bakterier.

Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr). Smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

NRK.no oppdaterer