Hopp til innhold

Færre tok buss

Bussene tapte passasjerer i de to største byene i østfold i fjor. Dette er stikk i strid med målene om at flere skal benytte kollektive transportmidler i regionen.

Nattbuss
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX


I fjor hadde bussene i Sarpsborg og Fredrikstad drøye 3,8 millioner passasjerer. Det er en nedgang på nesten 200.000 passasjerer fra året før.

På landsbasis går busskjøringa så det suser. Totalt var det nesten 10 millioner flere busspassasjerer i byene i fjor, men altså det motsatte i Sarpsborg og Fredrikstad. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

En av grunnene, er at noen av bussrutene ble gjort om, i august i fjor, hevder Bengt Årum i Østfold Kollektivtransport.

- Noen ruter ble lagt ned og andre ble opprettet. Dermed mister vi umiddelbart passasjerer fra de rutene som forsvant, men det tar mer tid å få folk til å bruke de nye rutene, sier Årum.

Gikk feil vei

Målet er helt klart for Østfold kollektivtrafikk. Andelen bussbrukere skal opp. De nye bussrutene og et nytt billettsystem som registerer alle passasjerer skal sørge for flere buss-reisende.

Bengt Årum har større tro på 2010.

- Vi ser allerede en svak oppgang fra i fjor. Målet er en økning på 2 prosent i år, eller 74 000 passasjerer.

Både Sarpsborg og Fredrikstad profilerer seg som miljøbyer og har fått skryt for etableringen av Glommaringen, med kvartersavganger for bussene mellom de to byene.