Hopp til innhold

Måkeangrep i Halden

I reneste Alfred Hitchock-stil gikk måker til angrep på skrekkslagne folk i park i Halden.

Måke

Folk løp i panikk, da agrressive måker gikk til angrep i parkidyll i Halden søndag ettermiddag.

Foto: Rainer Prang / NRK

Aggressive måker stupbombet med store klumper av bæsj, og hakket etter mennesker som løp for å komme i sikkerhet, heter det i Østfold politidistrikts logg søndag ettermiddag.

- Det var flere personer som ringte oss i panikk. Vi hørte ville måkeskrik i bakgrunnen, sier operasjonsleder Hans Martin Nygårdsmoen til nrk.no.

- Merkelig oppførsel

- Å oppleve at en måkeflokk opptrer som om du kommer inn i et hekkeområde er veldig pussig. Hva som kan ha trigget dem kan man bare spekulere i, sier driftsleder ved Fuglevakta, Terje Kristiansen, til nrk.no.

Måke

Måkene stupte ned på folk og hakket dem.

Foto: Per Ole Hagen

På denne årstida under hekking har fuglene mye hormoner i kroppen, og kan opptre rart, forteller Kristiansen.

- Men at så mange skulle gå til angrep på mennesker er veldig underlig, sier Terje Kristiansen ved Fuglevakta - en underavdeling av Norsk Ornitologisk Forening.

– Beskytter ungene sine

Tor Rosenlund er nærmeste nabo til parken og forklarer angrepet med at måkene beskytter måkeungene sine som er i ferd med å lære å fly.

– Jeg har fulgt med et måkepar som har hekket i busken utenfor kjøkkenvinduet mitt de siste ukene. Søndag så jeg at ungene satt på kanten, forteller Aspelund.

Hør nabo Tor Rosenlund fortelle om sine måkeobervasjoner fra kjøkkenvinduet: HER

Hitchcock-stemning

Hans Martin Nygårdsmoen sier at hans egne tanker rent umiddelbart gikk til skrekkregissøren Alfred Hitchcocks film "Fuglene" fra 1963.

I filmen angriper fugler mennesker i en liten amerikansk kystby, og dreper flere.

- Folk i parken, midt i sentrum av Halden, var livredde. Måkene bæsjet regelrett på dem og forsøkte å hakke dem i hodet, da de flyktet, forteller Nygårdsmoen.